eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

A terrorveszély árnyékában nyit ki szombaton az Oktoberfest

Nevével ellentétben már szombaton elkezdődik Münchenben a világ leghíresebb sörfesztiválja, amely több mint két évszázados hagyományokkal rendelkezik. A rendezőknek már nem az az elmúlt napok kitartó esőzései okoznak gondot, hanem a biztonság garantálása jelenti a legfőbb feladatot.

Németországot rendkívüli módon megrázta több egymást követő merénylet, különösen a több halálos áldozatot követelő mannheimi, majd a közelmúltban történt, szintén iszlamista hátterű solingeni merénylet. Legutóbb pedig épp Münchenben készült merénylet végrehajtására az izraeli főkonzultus ellen egy osztrák fiatal, a rendőrség azonban meghiúsította a tervezett támadást. A merényletek nyomán a kormány napokkal ezelőtt úgynevezett biztonsági csomagtervet fogadott el, most pedig a sörfesztivál rendezői dolgozták ki a látogatók biztonságát szolgáló intézkedések sorát.

A müncheni rendőség illetékes vezetője közölte, hogy az Oktoberfest a lehető legbiztonságosabb fesztivál lesz. Hasonló ígéretet tett napokkal ezelőtt a tartomány belügyminisztere, Joachim Hermann is. A műveleti parancsnok, Christian Huber elismerte, hogy százszázalékos biztonság nem létezik, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a müncheni rendőrség a lehető legközelebb van ennek garantálásához. "A cél az, hogy a világ minden tájáról érkezők gond nélkül ihassák a sört a fesztiválon" – jelentette ki, majd a kedélyek megnyugtatása céljából hozzátette azt is, hogy a hatóságok "nagyon absztrakt" fenyegetettségről beszélnek. "Nincs semmifajta konkrét információ arra vonatkozóan, hogy bármilyen veszély fenyegetne" – tette hozzá.

A látogatókat már a bejáratnál szigorúan ellenőrzik fémdetektorokkal is. Kések bevitele a legszigorúbban tilos. A biztonság érdekében több mint hatszáz, testkamerával felszerelt rendőr teljesít minden nap szolgálatot, folyamatosan járőröznek, és a látogatók rendelkezésére állnak. A rendőrökön kívül naponta 25-30 tűzoltó teljesít szolgálatot. Összességében a biztonsági személyzet létszáma mintegy 1500-zal több, mint tavaly.

A népünnepélynek tartott fesztivál "minden sarkát" videokamerákkal ellenőrzik. Az Oktoberfest területére autóval behajtani tilos, de a fesztivál közvetlen környékén is rendszeresen ellenőrzik a járművezetőket.

A biztonsági intézkedésekhez viszonyítva az már szinte csak "apróság", hogy a kannabisz, más néven marihuána fogyasztása a fesztivál területén szigorúan tilos. A német kormány, illetve a parlament áprilisban ugyanis – több tartomány, köztük Bajorország szembenállása ellenére – engedélyezte annak rekreációs célú, korlátozott fogyasztását.

A rendkívül népszerű fesztiválnak tavaly hatmillió vendége volt. A rendezők arra számítanak, hogy a kedvezőtlen biztonsági előjelek ellenére ezt a vendégszámot idén is elérik, sőt túl is léphetik. A müncheni Oktoberfestet 1810 óta évről évre több millió ember látogatja a hatalmas Theresienwiesén (Terézia-réten). Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 189. Oktoberfest a bajor tartományi fővárosban.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×