eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Kommuna, orosz tengeri mentőhajó. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Több mint ezer román hajógyári munkást bocsátanak el

160 milliós hiánnyal küzdött a cég.

A csődeljárás megindítását a cég kisebbségi tulajdonosa, a holland Damen Shipyards Group kezdeményezte a konstancai bíróságon lejárt határidejű nagy összegű adósságok miatt.

160 millió euró körüli összegről van szó. Ezt a hitelt a Damen nyújtotta a cégnek 2018-ban, amikor átvette a részvényeket - írja a piacesprofit.hu az economedia.ro cikkére hivatkozva. A cégvezetés értesítette a dolgozókat, hogy június 3-i hatállyal az év végéig kényszerszabadságra küldi őket, mivel a vállalatnak nincsenek megrendelései. Az intézkedés 1038 munkavállalót érint - írja a portál.

A Damen Shipyards Group 2018-ban a koreai Daewoo-tól vette át a fekete-tengeri hajógyár részvényeinek 51 százalékát. Egy 49 százalékos részvénycsomag a román állam tulajdonában volt. Utóbb a holland befektető a részvények 2 százalékát átengedte a román államnak, azzal a szerződésben rögzített feltétellel, hogy a vállalati menedzsment a kezében marad.

Egy 2023-ban, a bukaresti parlament által elfogadott törvény nem teszi lehetővé, hogy többségi állami tulajdonban levő vállalatok fölött külföldi befektetők gyakorolják az operatív ellenőrzést, ami alól a Damen Shipyards Mangalia sem kivétel.

A holland tulajdonos ezt a román kormánnyal kötött szerződés megszegéseként értelmezte, és idén tavasszal a kontraktus felbontását kezdeményezte a Bécsi Nemzetközi Választottbírósági Központnál.

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×