eur:
395.64
usd:
368.75
bux:
70395.7
2024. június 25. kedd Vilmos
Kommuna, orosz tengeri mentőhajó. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Több mint ezer román hajógyári munkást bocsátanak el

160 milliós hiánnyal küzdött a cég.

A csődeljárás megindítását a cég kisebbségi tulajdonosa, a holland Damen Shipyards Group kezdeményezte a konstancai bíróságon lejárt határidejű nagy összegű adósságok miatt.

160 millió euró körüli összegről van szó. Ezt a hitelt a Damen nyújtotta a cégnek 2018-ban, amikor átvette a részvényeket - írja a piacesprofit.hu az economedia.ro cikkére hivatkozva. A cégvezetés értesítette a dolgozókat, hogy június 3-i hatállyal az év végéig kényszerszabadságra küldi őket, mivel a vállalatnak nincsenek megrendelései. Az intézkedés 1038 munkavállalót érint - írja a portál.

A Damen Shipyards Group 2018-ban a koreai Daewoo-tól vette át a fekete-tengeri hajógyár részvényeinek 51 százalékát. Egy 49 százalékos részvénycsomag a román állam tulajdonában volt. Utóbb a holland befektető a részvények 2 százalékát átengedte a román államnak, azzal a szerződésben rögzített feltétellel, hogy a vállalati menedzsment a kezében marad.

Egy 2023-ban, a bukaresti parlament által elfogadott törvény nem teszi lehetővé, hogy többségi állami tulajdonban levő vállalatok fölött külföldi befektetők gyakorolják az operatív ellenőrzést, ami alól a Damen Shipyards Mangalia sem kivétel.

A holland tulajdonos ezt a román kormánnyal kötött szerződés megszegéseként értelmezte, és idén tavasszal a kontraktus felbontását kezdeményezte a Bécsi Nemzetközi Választottbírósági Központnál.

A címlapkép illusztráció

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Szakíthat Oroszország az egyik legszorosabb szövetségesével, súlyos tisztogatások zajlanak Ukrajnában – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az oroszok hagyományosan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a Balkánon fekvő Szerbiával, most azonban távolodni látszik egymástól a két ország. Bohdan Krotevics, az Ukrán Nemzeti Gárda őrnagya, az Azov-dandár megbízott parancsnoka egy hosszú Telegram-posztban kelt ki egy ukrán tábornok ellen, aki – állítása szerint – sokkal több ukrán katona halálát okozta, mint az orosz tábornokok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aztán leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát. Az államfő ezen kívül kérte az államvédelmi testületek megtisztítását, miután egyre aggasztóbb vádakat fogalmaztak meg a szervezetek néhány tagja ellen – írja a The Guardian. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×