eur:
390.69
usd:
364
bux:
68302.21
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ausztriából érkező autók torlódnak az A 93-as autópályán, a német határon, Kiefersfelden térségében 2021. február 15-én. Az előző nap lépet hatályba az a német rendelkezés, amely a koronavírus-járvány miatt szigorítja a belépést az osztrák Tirol tartományból.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Matthias Balk

Hét végi autótilalom bevezetésével fenyeget a német közlekedési miniszter

A kormánykoalíció pártjai a klímavédelmi törvény reformjáról tárgyalnak, és Volker Wissing sikertelenség esetére drasztikus forgatókönyveket vázol.

A liberális FDP politikusa szerint a tárgyalások kudarca esetén a hétvégi járművezetési tilalom sem zárható ki, Az erre vonatkozó levelet el is juttatta a másik két koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártja parlamenti frakcióvezetőinek. Ebben óvott az autóvezetőket érintő korlátozásoktól,

Wissing szerint aligha lehetne megértetni az emberekkel, hogy autójukat csak az öt hétköznapon használhatják.

A Der Spiegel által kiszivárogtatott, rendkívüli visszhangot kiváltó levélben a miniszter valójában a klímavédelmet szolgáló drasztikus korlátozásoktól óv, utalva arra, hogy azok megítélése szerint jelentős károkat okozhatnak a gazdaságnak. Sajátos érvelése szerint járművezetési tilalmat kellene bevezetni abban az esetben, ha a tervezett reformról nem születik megállapodás.

Értesülések szerint a klímavédelmi törvény reformjával kapcsolatos tervezetben a közlekedésre vonatkozó szektorcélok között szerepel a személy- és teherautók teljesítményének jelentős korlátozása, amit Wissinggel az élen az FDP határozottan elutasít. A miniszter szerint az ilyen jellegű csökkentés csakis korlátozó, a lakosságnak nehezen kommunikálható intézkedésekkel, így a szombati és vasárnapi általános vezetési tilalom elrendelésével lehetséges. Volker Wissing szerint ezek a megszorító intézkedések nem csupán a magánszemélyek mobilitását korlátoznák, de a szállítási láncokat és az idegenforgalmat is. Sőt az ilyen kényszerintézkedések egyúttal negatívan befolyásolnák a klímavédelem elfogadását is – tette hozzá.

A miniszter levele a legnagyobb felháborodást épp a klímavédelmet a koalíciós pártok közül leginkább a zászlajára tűző Zöldek Pártja részéről váltotta ki. A párt frakcióvezető-helyettese egyenesen hamisnak nevezte Wissing állítását.

"Egy miniszter nem kelthet alaptalan aggodalmakat az emberekben"

– fogalmazott Julia Verlinden.

Élesen bírálta a közlekedési minisztert a Greenpeace környezetvédelmi szervezet is, szerinte sajátos politikai nyomással Wissing igyekszik elterelni a figyelmet saját politikájának kudarcáról. Emlékeztetett arra is, hogy a liberális közlekedési miniszter immár két éve blokkol minden klímavédelmi intézkedést a közlekedésben.

A Der Spiegel által megszólaltatott szakértők utaltak arra is, hogy a közlekedési szektor immár rendszeresen túllépi a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó követelményeket. Ismert az is, hogy

a szabad demokrata FDP a politikai párok közül legfőbb ellenzője az autópályákra vonatkozó sebességkorlátozás bevezetésének.

A klímavédelmi törvény tervezett reformja tavaly óta a kormánykoalíció napirendjén szerepel. A reform fó szószólója a zöld párti gazdasági miniszter, egyben a klímavédelem fő felelőse Robert Habeck. A miniszter szerint a szövetségi kormány egészének kell eldöntenie, hogy melyik szektorban és milyen intézkedésekkel éri el a megengedett szén-dioxid-kibocsátási mennyiséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×