eur:
396.18
usd:
369.54
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Mentőalakulatok tagjai eltakarítják a romokat, miután orosz dróntámadás miatt megrongálódott egy lakóépület a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban 2024. március 2-án. A támadásban két ember életét vesztette, nyolcan megsebesültek, hat embert pedig még keresnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Igor Tkacsenko

Kezdődhetnek a százezres mozgósítások Ukrajnában

Az ukrán parlament elfogadta a mozgósításról szóló törvényt.

"Megtörtént, elfogadták a mozgósítási törvényt, 283 képviselő szavazott igennel" - mondta Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő a Telegram közösségi portálnak. Az ukrán parlamentnek (Legfelsőbb Tanács) 450 tagja van.

Az önkéntesek hiányával küzdő Ukrajna hosszú hónapokig dolgozott törvénytervezet szövegén, amely a megszálló oroszok elleni több mint kétéves háború után vitákkal terhelt volt.

A szövegből, amely jelentősen növeli a behívást elkerülni próbáló érintettek büntetését, törölték a 36 hónapot fronton töltött katonák leszerelését előíró záradékot is.

A 2023 nyarán indított sikertelen ellentámadás, és a csökkenő nyugati támogatás miatt meggyengült ukrán hadsereg a front több pontján próbálja fékezni az orosz támadásokat. Ehhez emberekre és lőszerre van szüksége. Mivel Ukrajna nehezen talál önkénteseket, most először szélesítette a mozgósítást, és 27-ről 25 évre csökkentette a behívási korhatárt.

Az új mozgósítási törvény úgy rendelkezik, hogy az idézés akkor is kézbesítettnek minősül, ha a kísérlet sikertelen. Kézbesítési időpontnak azt a napot tekintik, amikor a posta feljegyzést készít arról, hogy a címzettnek nem tudták átadni. Tíz nappal ezután a katonai parancsnok a rendőrséghez fordulhat azzal a kéréssel, hogy vegye őrizetbe és állítsa az illetékes katonai bizottság elé a behívást megkerülő állampolgárt.

A mozgósítást kijátszók esetében korlátozzák a gépjárművek vezetését. A konzuli szolgáltatásokat is korlátozzák a 18 és 60 év közötti, katonai regisztrációs okmányokkal nem rendelkező ukránok esetében. Azok az ukránok, akiknek egynél több autójuk van, az úgynevezett gépjármű-mobilizáció keretében elveszíthetik azt.

Mostantól szigorúbb büntetéseket szabnak ki a mozgósítás alól kibújni próbálókra. A szöveg egy külön digitális rendszer létrehozásával megkönnyíti a regisztrációs eljárásokat is.

Az új törvény várhatóan több százezer katonaköteles ukrán állampolgár mozgósításával fog járni. A Sztrana ukrán hírportál szerint Ukrajna mozgósítási potenciálját mintegy 700 ezer főre becsülik. Korábban a hatóságok arról beszéltek, hogy körülbelül 500 ezer embert kell mozgósítani, bár később pontosították, hogy ezt a számot némileg csökkenteni fogják.

A törvényt el kell küldeni Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, aki majd hivatalosan kihirdeti. Mint Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő korábban elmondta, a törvény egy hónappal a kihirdetése után lép hatályba.

Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×