eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az ukrán állami atomenergiaipari vállalat, az Enerhoatom üzemeltette dél-ukrajnai atomerőmű (Pivdennoukrajinszka atomna elektrosztancija) a Mikolajivi területen fekvő Juzsnoukrajinszk város közelében 2023. augusztus 7-én. A Déli-Bug folyó partján épült erőműben három, egyenként 1000 megawatt beépített teljesítményű reaktorblokk üzemel. 2022-ben a dél-ukrajnai létesítmény szolgáltatta az ország áramtermelésének mintegy tíz százalékát. Ukrajna négy atomerőművéből jelenleg három állít elő energiát: a dél-ukrajnai mellett a hmelnickiji és a rivnei, mivel július végére biztonsági okból leállították a termelést az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai erőmű mind a hat blokkjában.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Aszódi Attila: nem nagyon lehet tudni, hogy ki és mit csinál most a zaporizzsjai erőműben

Az utolsó ukrán dolgozót is elküldték az orosz megszállók a zaporizzsjai atomerőműből, amelyet két éve foglaltak el. Az ukrán atomenergetikai vállalat szerint az oroszok nem tudják biztonságosan üzemeltetni a létesítményt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője az orosz elnökkel egyeztet.

2022 elején még kilencezren dolgoztak a zaporizzsjai erőműben, amelyet 2022. március 4-én elfoglalt az orosz hadsereg. A megszállók az elmúlt két évben oroszokra cserélték az ukrán dolgozókat, és mostanra egy sem maradt: az utolsó 360-at idén januárban és februárban küldték el. Az ukrán jogszabályoknak megfelelő engedéllyel nem rendelkező orosz személyzet nem tudja megbízhatóan üzemeltetni ezeket a reaktorokat. A közeli településekről olyanokat toboroztak, akik eddig csak távolról láttak atomerőművet – állítja az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom elnöke.

A zaporizzsjai erőmű jelenleg nem termel villamos energiát – kezdte helyzetértékelését az InfoRádió kérésére Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja. Mint elmondta, a Kahovka-gát felrobbantását követően a normál működéshez szükséges hűtővízellátás sem biztosított már, ezért nincs abban a helyzetben, hogy ténylegesen erőműként működtetni lehessen: a hat reaktorból öt hideg leállított állapotban van, egy pedig melegben, de nukleáris láncreakció abban sem működik – tette hozzá a szakértő.

A leállított állapotban lévő atomerőműnek is szüksége van villamos energiára, ilyenkor ezt kívülről kapja, négy 750 kilovoltos és hat 330 kilovoltos hálózati kapcsolata van is, csakhogy ennek a folyamatos fennállása nem mindig biztosított, többször volt üzemzavar. "Az elmúlt két hétben is volt egy alkalom, amikor egyetlen vezetékkel kapcsolódott csak a hálózathoz. Ez semmiképpen nem jó. Nagyon instabil az ukrán hálózat és a környéken zajló harci cselekmények sem kedveznek ebből a szempontból" – mondta Aszódi Attila, és hozzátette: jelenleg nem nagyon lehet tudni, hogy ki és mit csinál az erőműben.

"Nagyon furcsa ex lex állapot van, hiszen nyilván Ukrajna területén van a létesítmény, az oroszok ellenőrzik, orosz irányítás alá vonták, ugyanakkor, mivel Ukrajnában található, ezért valójában az ukrán nukleáris biztonsági hatóság felügyelete alá tartozna. Ebben a megosztott rendszerben meglehetősen nehéz érteni, hogy ki mit is csinál a létesítményben" – jelentette ki a szakértő.

Ukrán sajtóértesülések szerint Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója személyesen egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a zaporizzsjai atomerőmű további működtetéséről és a nukleáris biztonság szavatolásáról. Az ukránok szerint ugyanis az is nagy probléma, hogy hamarosan lejár a létesítmény reaktoraiban használt nukleáris üzemanyag szavatossága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×