eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
A moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróság sajtószolgálata által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető (b) egy üvegezett fülkében áll perének tárgyalásán 2021. február 5-én. Navalnijt ezúttal egy világháborús veterán becsületét sértő rágalmazás címén állítják bíróság elé. Az ellenzéki politkust Németországból való januári hazatérése után azonnal letartóztatták, majd a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeinek megsértése címén február 2-án letöltendő szabadságvesztésre ítélték.
Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Még mindig nem csitul a Navalnij halála miatti nemzetközi felháborodás

Több mint negyven ország fordult hétfőn felhívással Oroszországhoz, hogy tegye lehetővé a börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halála körülményeinek nemzetközi kivizsgálását.

A felhívást Lotte Knudsen, az Európai Uniónak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánál (UNHRC) akkreditált nagykövete tette közzé Genfben a 27 EU-tagállam és 16 másik ország, köztük Kanada, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Ukrajna nevében.

"Felháborított minket az orosz ellenzéki politikus halála, amiért a végső felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz hatóságokat terheli" - mondta Knudsen. Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak lehetővé kell tennie a független és átlátható nemzetközi vizsgálatot Navalnij "váratlanul bekövetkezett" halála okának kiderítésére.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn Genfben a "független hangok elnyomásának" azonnali befejezésére szólította fel a moszkvai vezetést a közelgő orosz elnökválasztás előtt.

Kijelentette, hogy az orosz hatóságok tovább fokozták az orosz ellenzéket elnyomó intézkedéseiket. Rámutatott: több jelöltet állítólagos adminisztratív szabálytalanságokra hivatkozva akadályoztak meg abban, hogy induljanak a választáson. Szerinte Navalnij halála nyomán tovább fokozódik az orosz ellenzékiek üldöztetése, ami komoly aggodalomra ad okot.

Emlékeztetett arra, hogy Oroszországban politikusok, újságírók, emberi jogi aktivisták, ügyvédek és más jogvédők ezreit vonják büntetőjogi vagy szabálysértési eljárás alá csak azért, mert kimondják véleményüket a közösségi médiában.

Türk minden olyan eset gyors és átfogó felülvizsgálatát követelte, amikor Oroszországban embereket vettek őrizetbe alapvető jogaik gyakorlása miatt.

Alekszej Navalnij február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. A Kreml váltig tagadja, hogy az orosz államnak vagy Putyinnak bármiféle köze lenne a halálához. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint a bebörtönzött politikus séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Az orosz nyomozóbizottság azt állítja, hogy elindította a halálesettel kapcsolatos vizsgálatot. Halálának körülményeit azonban egyelőre nem sikerült tisztázni.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×