eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Luftwaffe Airbus A-340-300, Konrad Adenauer nevű VIP repülőgépe. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Búcsút inthet kedvenc repülőgépének a volt kancellár és utóda is

Bűne az volt, hogy az elmúlt években többször meghibásodott. Ráadásul több ízben fontos utazások során. Ebben az esetben az egyik leghíresebb és legtekintélyesebb német kormánygépről, az Airbus A340-es típusú, a szövetségi köztársaság első kancellárjának nevét viselő, Konrad Adeauerről van szó. A Lufthansa leányvállalata, a Lufthansa Technik a hírek szerint "zsebpénzt", egy számjegyű milliós összeget fizet érte. A gépet a hírek szerint a spanyolországi Teurelben szerelik szét, és a vállalat pótalkatrész raktárát gazdagítja majd.

A Konrad Adenauer fénykorában hosszú időn keresztül a kormányzati utazások készenléti zászlóshajójának számított. A gyakori meghibásodások miatt azonban kivonták a forgalomból. A Der Spiegel beszámolója szerint a kormány illetékes vállalata, a Vebeg ajánlattételi eljárást kezdeményezett, annak nyertese pedig a Lufthansa Technik lett.

A vállalat a gépet szétszerelteti, majd az egyes alkatrészeket értékesíteni kívánja. Különösen a jó húsz éves hajtóművek még mindig még mindig rendkívül értékesnek számítanak. Ugyanakkor a Lufthansa Technik szerint több más alkatrész is értékesíthető.

A Konrad Adenauert az átadás-átvétel után szállítják Spanyolországba, ahol a Lufthansa leányvállalatának lerakata van.

A gép híres volt arról, hogy a korábbi kancellár, Angela Merkel, valamint az utód, Olaf Scholz gyakran utazott fedélzetén külföldi utakra.

2023 őszén "nyugdíjazták", miután az utak során több alkalommal is meghibásodott. Az utóbbi időben a gép miatt az egyik legtöbbet szenvedő politikus Scholz külügyminisztere, Annalena Baerbock volt, aki tavaly augusztusban, Abu-Dzabiból Ausztráliába tartva kétszer is nekivágott az útnak. Azonban mindkét alkalommal a szárnyakkal kapcsolatos műszaki problémák miatt rövid idő után ismételten az indulási reptéren landolt.

Nem véletlen, hogy ezek utána Konrad Adenauer a "Baerbock segélyszolgálat repülőgépe" gúnynevet kapta. A Konrad Adenauer fénykorában azzal is büszkélkedhetett, hogy a kormányzati járatok miatt luxus VIP kabinnal szerelték fel. Ehhez tartozott egy "Privat Office" felirattal ellátott iroda, amely kényelmes hálószobává volt átalakítható. Ehhez természetesen zuhanyozóval ellátott fürdőszoba is tartozott. Emögött volt két konferenciahelyiség, amelyek "Merkel nappalijaként" voltak ismertek

Leghátul volt a delegáció elkülönített, felettébb kényelmes "business class" részlege, mögötte pedig néhány "kényelmetlenebb" sor a kíséretekben lévő újságírók és a személyzet számára. Az értékesítést kissé lekésve a gépért bejelentkezett egy tekintélyes ingatlanvállalkozó, Alexander Skora is.

A vállalkozó azonban a késedelem miatt hoppon maradt, noha azt tervezte, hogy a Konrad Adenauet Berlinben múzeummá alakítja át.

Skora szerint különösen "Merkel lakószobája" vonzotta volna a látogatókat. A "történelmi értékű szobát meg kellet volna őrizni az utókor számára" - idézte a a Der Spiegel a vállalkozót

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×