eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szergej Szokolov a Novaja Gazeta orosz ellenzéki újság főszerkesztője rendőri őrizetben. Forrás: X/ Novaya Gazeta Europe
Nyitókép: Forrás: X/ Novaya Gazeta Europe

Újabb orosz ellenzékit vett őrizetbe Putyin rendőrsége

„Az orosz fegyveres erők lejáratásáról” címén bevitték a rendőrségre Szergej Szokolovot, a Novaja Gazeta független orosz újság főszerkesztőjét.

Szergej Szokolovot az orosz „szélsőségesség elleni küzdelem” központjának (E központ) tisztjei vették őrizetbe - írja a nepszava.hu a Nivaja Gazetára hivatkozva. Egy másik bejegyzésben a lap azt írta, hogy a főszerkesztőt egy közigazgatási eljárásban villámgyorsan ki is mondták bűnösnek, és 30 ezer rubeles pénzbírságot szabtak ki rá, ez mai árfolyamon átszámítva körülbelül 120 ezer forintot jelent.

Az orosz hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy a lap által a Telegramon közzétett anyagok egyike „a hatalmi struktúrák cselekedeteit verbálisan lejárató nyelvi és pszichológiai jeleket tartalmaz”.

Az AP szerint a Riporterek Határok Nélkül (RSF) médiafigyelő szervezet tiltakozott a történtek ellen, hozzátéve, a helyzet újabb bizonyítékot szolgáltatott az oroszországi cenzúra erőszakosságára. A hírügynökség felidézi, hogy Szergej Szokolov 2023 szeptemberében vette át a Novaja Gazeta szerkesztőségének vezetését, miután az előző főszerkesztőt, a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratovot „külföldi ügynöknek” titulálták az orosz hatóságok.

A protál emlékeztet rá, hogy a lap munkatársainak jelentős része egyébként - más, kormánykritikus orosz lapokhoz hasonlóan - mostanra külföldre volt kénytelen költözni, miután az ukrajnai háború elindítása után Vlagyimir Putyin minden eddiginél szigorúbb cenzúrával lépett fel a független tájékoztatás ellen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×