eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szergej Szokolov a Novaja Gazeta orosz ellenzéki újság főszerkesztője rendőri őrizetben. Forrás: X/ Novaya Gazeta Europe
Nyitókép: Forrás: X/ Novaya Gazeta Europe

Újabb orosz ellenzékit vett őrizetbe Putyin rendőrsége

„Az orosz fegyveres erők lejáratásáról” címén bevitték a rendőrségre Szergej Szokolovot, a Novaja Gazeta független orosz újság főszerkesztőjét.

Szergej Szokolovot az orosz „szélsőségesség elleni küzdelem” központjának (E központ) tisztjei vették őrizetbe - írja a nepszava.hu a Nivaja Gazetára hivatkozva. Egy másik bejegyzésben a lap azt írta, hogy a főszerkesztőt egy közigazgatási eljárásban villámgyorsan ki is mondták bűnösnek, és 30 ezer rubeles pénzbírságot szabtak ki rá, ez mai árfolyamon átszámítva körülbelül 120 ezer forintot jelent.

Az orosz hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy a lap által a Telegramon közzétett anyagok egyike „a hatalmi struktúrák cselekedeteit verbálisan lejárató nyelvi és pszichológiai jeleket tartalmaz”.

Az AP szerint a Riporterek Határok Nélkül (RSF) médiafigyelő szervezet tiltakozott a történtek ellen, hozzátéve, a helyzet újabb bizonyítékot szolgáltatott az oroszországi cenzúra erőszakosságára. A hírügynökség felidézi, hogy Szergej Szokolov 2023 szeptemberében vette át a Novaja Gazeta szerkesztőségének vezetését, miután az előző főszerkesztőt, a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratovot „külföldi ügynöknek” titulálták az orosz hatóságok.

A protál emlékeztet rá, hogy a lap munkatársainak jelentős része egyébként - más, kormánykritikus orosz lapokhoz hasonlóan - mostanra külföldre volt kénytelen költözni, miután az ukrajnai háború elindítása után Vlagyimir Putyin minden eddiginél szigorúbb cenzúrával lépett fel a független tájékoztatás ellen.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×