eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Izraeli légicsapásban megsemmisült lakóház a dél-libanoni Majdal Zounban 2023. december 8-án. Az izraeli hadsereg a Hamász iszlamista terrorszervezet mintegy négyszázötven célpontját támadta a Gázai övezetben, és légicsapásokat mért Libanon izraeli határánál a Hezbollah síita milíciára előző nap.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammed Zaatari

Franciaország javaslatot küldött Bejrútnak az izraeli-libanoni békéért

Franciaország írásbeli javaslatot juttatott el Bejrútnak, amelynek célja, hogy véget vessen az ellenségeskedésnek Izraellel. A Reuters hírügynökség által ismertetett dokumentum felszólítja a harcosokat, köztük a Hezbollah elitegységét, hogy 10 kilométerre vonuljanak vissza a határtól.

A terv célja, hogy véget vessen az Irán által támogatott Hezbollah és Izrael közötti harcoknak a határon. Az ellenségeskedések a gázai háborúval párhuzamosan zajlanak, és erősítik az eszkaláció miatti aggodalmakat.

A dokumentumot, amely az első írásos javaslat, amely a hetek óta tartó nyugati közvetítés során Bejrútba érkezett, Stéphane Séjourné francia külügyminiszter a múlt héten adta át Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnöknek - közölte négy magas rangú libanoni és három francia tisztviselő.

A dokumentum célként tűzi ki, hogy megakadályozza a konfliktust, "amely a kontrollvesztés veszélyével fenyeget", és "a megfelelő feltételek fennállása esetén" tűzszünetet teremt, és végül tárgyalásokhoz vezethet Libanon és Izrael közötti vitatott szárazföldi határ kijelöléséről.

"Javaslatokat tettünk. Kapcsolatban állunk az amerikaiakkal, és fontos, hogy minden kezdeményezést összehangoljunk és békét teremtsünk" - mondta Séjourné egy hétfői sajtótájékoztatón.

Franciaországot történelmi szálak fűzik Libanonhoz. Az országnak 20 000 állampolgára tartózkodik Libanonban, és mintegy 800 katonája az ENSZ békefenntartó erőinek részeként.

A háromlépcsős terv tíznapos deeszkalációs folyamatot irányoz elő, amely a határ menti tárgyalásokkal zárul.

Egy francia diplomáciai forrás szerint a javaslatot Izrael és Libanon kormánya, valamint a libanoni síita Hezbollah vezetői is megkapták.

A javaslat értelmében a libanoni fegyveres csoportok felszámolnának minden, a határhoz közeli létesítményt és beszüntetnék a katonai műveleteiket is.

Bármilyen ilyen visszavonulás esetén a Hezbollah harcosai még mindig sokkal közelebb maradnának a határhoz, mint a libanoni Litáni folyóhoz való visszavonuláskor (30 km), amelyet az Izrael elleni háborút 2006-ban lezáró ENSZ-határozat ír elő.

A határtól kisebb mértékben való eltávolodás segítene biztosítani, hogy a kilőtt lövedékek ne érjék el azokat az észak-izraeli falvakat, amelyeket páncéltörő rakéták céloznak. Ez a kompromisszum a Hezbollah számára elfogadhatóbbnak tűnt, mint a visszavonulás a Litáni folyóhoz - közölte a javaslatot jól ismerő nyugati forrás.

A legutóbbi harcok során több nem kormányzati csoport, köztük palesztin csoportok is támadásokat indítottak Izrael ellen Dél-Libanonból.

Hasszán Fadlallah libanoni síta parlamenti képviselő, a Hezbollah vezető politikusának elmondása szerint a szervezet Izrael gázai agressziójának befejezéséig nem fog megvitatni "semmilyen, a déli helyzethez kapcsolódó kérdést".

"Az ellenség nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon" - tette hozzá Fadlallah, aki nem kívánta kommentálni a javaslat részleteit vagy azt, hogy a Hezbollah megkapta-e azt.

Az egyik libanoni tisztviselő szerint a dokumentum a nyugati küldöttekkel való kapcsolattartás során megvitatott ötleteket foglalja össze, amelyeket továbbítottak a Hezbollahnak. Francia illetékesek közölték Bejrúttal, hogy a dokumentum nem végleges, miután Libanon kifogásokat emelt annak egyes részeivel szemben - tette hozzá a tisztviselő. Egy izraeli illetékes elmondta, hogy a kormány megvitatja a hozzájuk érkezett javaslatot.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×