eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Color close up image of a cars turn signal blinking on the side.
Nyitókép: bizoo_n/Getty Images

Lényeges változás lesz autók egyik legfontosabb kötelező felszerelésénél

Nagy autógyártó cégek igyekeznek modernizálni, automatizálni a járművek irányjelzőit.

Az elképzelések szerint a jövőben nem a volán mellett elhelyezett karokkal, hanem a kormánykerékre szerelt kis gombokkal kellene vezérelni az irányjelzőt. Az sem kizárt, hogy az irányváltást érzékelve a kormány ad majd ki valamilyen hangot, arra ösztönözve a vezetőt, hogy indexeljen – írja az economx.hu.

Az „előzési asszisztensek” is számos lépést átvehetnek a sofőrtől: figyelhetik a jármű mögötti és az oldalsó teret, beállíthatják a jelzőt és irányíthatják az előzési manővert, de akár a vezető tükörbe vetett pillantására is reagálhatnak. A cél, hogy a technika kompenzálja az emberi hibákat.

Minderre azért van szükség, mert a legtöbb közúti balesetet a gyorshajtás mellett az irányváltás jelzésének elmulasztása okozza. Németországban 2022-ben mintegy 30 ezer ember sérült meg vagy halt meg olyan balesetben, amelyet a kanyarodó autók okoztak, miközben minden harmadik autóvezető nem jelez kanyarodáskor, sávváltáskor.

Az indexelés szabályai nem egyéniek, ezeket pontosan rögzítették: lekanyarodás, előzés, sávváltás esetében a jelzés kötelező. Ugyanakkor a szabályszegő sofőröket nehéz tetten érni, mert az ügy kivizsgáláshoz a rendőrautónak közvetlenül a mulasztó autó mögött kell haladnia.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×