eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Video wall with small screens digital concept
Nyitókép: Vertigo3d/Getty Images

Új fejlemény a lengyel közmédia felszámolásának ügyében

Elutasította hétfőn a varsói kerületi bíróság Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszternek a közszolgálati rádiót (PR) és televíziót (TVP) működtető társaságok felszámolásáról szóló döntésének bejegyzését.

A miniszter december 27-én indított felszámolási eljárást a közmédiát működtető társaságok ellen. Ennek értelmében az említett társaságokat a felszámolással megbízott illetékesek irányítják.

A közmédia irányításában történt változtatások hivatalossá tételéhez viszont bírósági bejegyzés szükséges, és ezt utasította el hétfőn a bíróság.

A bejegyzést a bírói testület a lengyel alkotmánybíróság múlt heti, a közmédiát érintő döntésére hivatkozva utasította el. Kifogásolták azt is, hogy Sienkiewicz korábban formálisan a köztelevízió felügyelőtanácsának rendkívüli közgyűlésén döntött a TVP és a PR felszámolásáról. A közgyűlést azonban valójában nem hívta össze, hanem egyszemélyes összetételben, egyedül vett részt rajta. A döntéshez így nem járulhatott hozzá a sajtószabadság felett őrködő Országos Rádió- és Televíziótanács (KRRiT) képviselője sem - szól egy további bírósági kifogás.

Sienkiewicz hétfő délutáni sajtóértekezletén úgy nyilatkozott: a bírósági bejegyzés hiánya nincs hatással a felszámolás alatt lévő társaságok működésére. Bejelentette: panaszt nyújt be a bejegyzést elutasító döntés ellen, és a közmédia felszámolásával megbízott illetékesek a gazdasági törvényszék döntéséig változatlanul ellátják feladatukat.

„Ez nem csak egy jogi vita arról, hogy ki a felelős a televízióért. Ez a vita a lengyel közélet lényegéről szól” – jelentette ki Sienkiewicz. Úgy vélekedett, hogy a közmédia korábban egyetlen párt (a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság) „eszköze” volt, amin változtatni kell.

A TVP-t működtető társaság felszámolásával megbízott Daniel Gorgosz hétfőn a televízió alkalmazottjaihoz intézett levelében azt írta: a TVP akár több hónapon keresztül is „jogi viták tárgya lehet”. Közölte: a jelenlegi vezetés „intenzív és hatékony” lépéseket tesz a televízió további működését lehetővé tevő pénzügyi források biztosítása érdekében.

Felidézte: Andrzej Duda elnök december végén megvétózta a televízió és a rádió számára 3 milliárd zloty (263 milliárd forint) költségvetési forrást előirányzó törvényt. „A társaság ezért rövid időn belül fizetésképtelenné válhat” – tette hozzá.

Az államfő decemberben azzal indokolta a költségvetési törvényt kiegészítő, a televízió és rádió finanszírozásáról is szóló jogszabály vétóját, hogy a kormány a közmédia átalakítása során „kirívó módon megsértette az alkotmányt”. Marcin Mastalerek, az államfő kabinetfőnöke január elején kijelentette: a vétó miatt Donald Tusk kormánya kénytelen lesz „rendszerszerűen rendezni” a közszolgálati média ügyét.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×