eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
PONTEVEDRA GALICIA, SPAIN - JANUARY 04: An agent of the Local Police and a coast guard make a collection of pellets from the sand, in Illa de Arousa, on January 4, 2024, in Pontevedra, Galicia, Spain.Large quantities of plastic pellets have been appearing, since December 13 in the Rias Baixas and in the estuary of Muros e Noia in bags of about 25 kilos, with the name of a company based in Poland. This has been reported by the Noia Limpa Association, which has detailed that the loss of goods from six containers was reported near Viana do Castelo, in Portugal. The pellets are small plastic balls of less than five millimeters in size that are used to manufacture plastic products, because of their small size and light weight, it is almost impossible to clean them up once they are scattered on the beaches. (Photo By Elena Fernandez/Europa Press via Getty Images)
Nyitókép: Europa Press News

Nagy a gond a spanyol tengerpartokon, napok óta küzdenek a szakemberek - videó

Több millió, apró szemű műanyag pellet árasztotta el az elmúlt napokban az észak-spanyolországi Galicia tengerpartjait. A spanyol ügyészség eljárást indított környezeti károsítás miatt.

A PET-granulátumot tartalmazó, egyenként 25 kilogrammos zsákok még december elején zuhantak a tengerbe a Toconao nevű teherhajóról, amely több konténert is elveszített rakományából a portugál partok közelében.

A zsákok közül több kiszakadt, és a lencse méretű műanyagszemcséket a tenger a partra mosta algával és egyéb tengeri törmelékkel együtt. Galicia autonóm tartományi kormánya közölte: eddig 30, a szennyezésben érintett partszakaszról tudnak.

Környezetvédők és önkéntesek százai csatlakoztak a takarítási munkálatokhoz, amelynek során átszitálják a tengerpart homokját, hogy eltávolítsák a műanyagdarabokat.

"Ha a tengeri állatvilág lenyeli ezeket a mikroműanyagokat, az általunk fogyasztott élelmiszerekben is megjelenhetnek"

- magyarázta Belén Rodríguez, a Galiza Ökológiai Védelmi Egyesület (ADEGA) munkatársa a La Sexta televíziós csatornának nyilatkozva a szennyeződés veszélyéről.

A regionális kormány tájékoztatása szerint a granulátum nem tartalmaz toxikus anyagot.

A műanyag pellet már elérte a szomszédos Asztúria tartomány partjait is.

PONTEVEDRA GALICIA, SPAIN - JANUARY 04: An agent of the Local Police and a coast guard make a collection of pellets from the sand, in Illa de Arousa, on January 4, 2024, in Pontevedra, Galicia, Spain.Large quantities of plastic pellets have been appearing, since December 13 in the Rias Baixas and in the estuary of Muros e Noia in bags of about 25 kilos, with the name of a company based in Poland. This has been reported by the Noia Limpa Association, which has detailed that the loss of goods from six containers was reported near Viana do Castelo, in Portugal. The pellets are small plastic balls of less than five millimeters in size that are used to manufacture plastic products, because of their small size and light weight, it is
(Elena Fernandez/Europa Press/Getty Images)

Az Európai Bizottság októberben javaslatot tett a műanyag pelletek nem szándékos kibocsátásából eredő mikroműanyag-szennyezés megelőzésére, mivel évente mintegy 52-184 ezer tonna granulátum kerül a környezetbe a helytelen kezelés miatt.

A bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a mikroműanyagok tartósan megmaradnak és nehezen távolíthatók el a természetből. Műanyag pellet található a vízben és a talajban, beleértve a mezőgazdasági földterületeket is, de még az emberi testben is. Károsítja az ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×