eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Pingtung megye, 2016. augusztus 25.A tajvani hadsereg egyik F-16 Falcon típusú vadászbombázó repülőgépe a 32. alkalommal megrendezett Han Kuang (Kínai Dicsőség) fedőnevű hadgyakorlaton a dél-tajvani Pingtung megyében 2016. augusztus 25-én. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Jó darabig eltarthat még az ukrán pilóták kiképzése az F–16-osokra

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint 2024 végére végezhetnek a kiképzéssel az első ukrán pilóták az F–16-os vadászgépekhez. – írja a Kyiv Independent. Bemondta Washington: eddigre állnak készen az ukrán F-16-osok pilótái, egy ideig fellélegezhetnek az oroszok

A 2023-as év egyik legfontosabb fejleménye az volt ukrán szempontból, hogy végre zöld utat kaptak a kritikus fontosságú amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépek szállításához, de mivel ezek a járművek korábban nem álltak hadrendben a háború sújtotta országban, hosszú kiképzésnek kell megelőznie a tényleges bevetésüket – emlékeztet a Portfolio.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki napon azt közölte, hogy az Egyesült Államokban jelenleg F–16-os vadászrepülőgép-kiképzésen részt vevő ukrán pilóták várhatóan 2024 végére állhatnak készen a bevetésre. A Kyiv Independentnek nyilatkozva úgy fogalmazott: „szerintem valamikor még ebben az évben látni fogjuk, hogy ezek a pilóták végeznek”. Arra is felhívta figyelmet, hogy a kiképzési idő az előzetes tudásszinttől függően 5-8 hónapot vesz igénybe.

Az ukrán pilóták kiképzése egy arizonai bázison zajlik; az első bevetéseket szimulációs gyakorlatok előzik meg. Pat Ryder dandártábornok szavaiból az nem nem derült ki, hogy az októberben kezdődött program jelenleg hol tart.

Mindeközben csak becslések vannak arról, hogy mikor érkeznek meg az első F–16-osok Kijvebe, ukrán tisztségviselők számításai szerint nagyjából késő tavasszal lehet ez reális. A kiképzési programban számos európai ország vesz részt, a vadászgépeket eddig Hollandia és Norvégia ajánlott fel Ukrajnának – teszi hozzá a híroldal.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×