eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Járművek sorakoznak az észak-finnországi Vartius határállomáson, a finnországi Kuhmo közelében 2023. november 21-én. Finnország számos átkelőhelyet lezárt a finn-orosz határon, mivel jelentősen nőtt a harmadik világból érkező menedékkérők száma Oroszország felől.
Nyitókép: MTI/EPA/Compic/Janne Kuronen

Megrohanták a finn határt a menekültek

Kétszáznál is több menedékkérő érkezett néhány óra alatt az újra megnyitott határátkelőkön keresztül Finnországba Oroszország felől – közölte a finn határőrség pénteken.

Helsinki a folyamatot látva bejelentette, hogy a keleti határra érkező menekültek megugró száma miatt péntek estétől újabb egy hónapra bezárják a határátkelőket. „Újrakezdődik a folyamat, ezért lezárjuk a teljes határt” – szögezte le Mari Rantanen finn belügyminiszter.

A finn határőrség közlése szerint a keleti határ nyugodt volt az előző lezárás idején, az elmúlt két hétben, és egyetlen menedékkérő sem közelítette meg az átkelőhelyeket a keddi újranyitásig.

Finnország november végétől – az eredeti határidő szerint december 13-ig – zárta le a finn–orosz határátkelőket, hogy megakadályozzák az országba érkező menekültek számának jelentős növekedését, amit a finn kormány és szövetségesei Moszkva megrendezett akciójának tulajdonítanak.

A finn határőrség szerint novemberben mintegy 900 menedékkérő kelt át a finn–orosz határon

egyebek között olyan országokból, mint Kenya, Szomália, Marokkó, Pakisztán, Szíria és Jemen. A hatóság összehasonlításul hozzátette, hogy korábban napi átlagban kevesebb mint egy határsértést regisztráltak.

Az Európa Tanács a hét elején aggodalmát fejezte ki a „menekültek, menedékkérők és migránsok alapvető jogainak határzár általi megsértése miatt”, és felszólították Helsinkit, hogy teljesítse nemzetközi kötelezettségvállalásait, és biztosítson menedékjogot az arra rászorulók számára.

Rantanen viszont közölte, hogy a menedék iránti kérelmek benyújtására továbbra is van mód olyan belépőhelyeken, mint a repülőterek vagy a kikötők.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×