eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme, ahol felszólal Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa a plenáris ülésen 2021. november 10-én.
Nyitókép: Olivier Hoslet

Jöhet az uniós szülői tanúsítvány

Az Európai Parlement plenáris ülése csütörtökön megszavazta azt a jogszabálytervezetet, ami biztosítaná, hogy ha egy uniós ország megállapítja a szülői jogállást, akkor azt a többi tagállam is ismerje el.

Az uniós testület sajtóközleménye szerint a tervezetnek az a célja, hogy a gyerekeket azonos jogok illessék meg az oktatás, az egészségügyi ellátás, a felügyeleti jog és az öröklés tekintetében. Az elfogadott dokumentum értelmében az uniós tagállamok kötelesek lesznek elismerni a más uniós ország által megállapított szülői jogállást, függetlenül attól, hogy a gyermek hogyan fogant, született vagy milyen családban él.

A tagországoknak csak szigorúan meghatározott esetekben lesz lehetőségük arra, hogy ne ismerjék el a szülőséget.

Minden egyes esetet külön kell majd megvizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy ne történjen megkülönböztetés, például az azonos nemű szülők gyermekeivel szemben – hívták fel a figyelmet a tervezetet megszavazó képviselők.

A testület tagjainak többsége támogatta az európai szülői tanúsítvány bevezetését is, aminek célja a bürokrácia csökkentése és a szülői jogállás elismerésének megkönnyítése az EU-ban.

A tervezetet szerdán vitatta meg az uniós parlement. Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője hozzászólásában „ideológiai és politikai túlkapásnak” nevezte a vita tárgyát.

„Az uniós szülői bizonyítvány bevezetésének tervével az Európai Unió a szerződéseinkkel menne szembe,

hiszen azok a család fogalmának meghatározását szigorúan tagállami hatáskörben hagyták, és ez így van rendben” – fogalmazott. Véleménye szerint a tervezet számos tagállami, így a magyar alaptörvénnyel is ellentétes.

„Önök újra és újra azt állítják, hogy nem kívánják aláásni a tradicionális keresztény családmodellt, de újra és újra bebizonyítják ennek az ellenkezőjét. A tagállamok polgárainak kezében kell hagyni a döntés lehetőségét, hogy kikkel és milyen módon kívánnak együtt élni” – mondta a fideszes képviselő.

Kijelentette, hogy a Fidesz EP-delegációja nem szavazza meg a javaslatot.

„Az uniós parlament ugyanarra az útra lép, mint amikor a korlátlan bevándorlást akarja a tagállamokra kényszeríteni. Ez a javaslat rámutat, hogy a szuverenitás védelme soha nem volt még ennyire időszerű” – hangsúlyozta Schaller-Baross Ernő.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×