eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hamburg, 2017. november 30.Látogatók a karácsonyi vásár fényfüzérekkel díszített bejárata előtt Hamburgban 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Srdjan Suki)
Nyitókép: MTI/EPA/Srdjan Suki

Elnémultak a német karácsonyi vásárok: a zenénél olcsóbb a csend

Meglepő csend fogadta a hét elején a német karácsonyi vásárok látogatóit. A rendezők ugyanis úgy döntöttek, hogy a szinte elmaradhatatlan karácsonyi zene magas ára miatt "a csend napját" választják, és ideiglenesen nem sugároznak zenét.

A Der Spiegel beszámolója szerint a vásárok, köztük a lipcsei és a drezdai, továbbá a magdeburgi, az erfurti, a hannoveri és a rostocki a zene megvonásával tiltakozott. A vásárok üzemeltetői a különleges tiltakozást azzal magyarázták, hogy sokallták a zene sugárzásának szerintük rendkívül magas költségeit.

A zenei jogok kezeléséért felelős cég, a Gema ugyanakkor azt állította, hogy a költségek feltételezett emelésének tényleges oka az üzemeltetők téves tájékoztatása volt, ugyanis a cég egyik vezetője szerint több vásár, illetve piac üzemetetője az adott területtel kapcsolatban a a ténylegesnél kisebb méretet közölt.

Az üzemeltetők – mint a beszámolóból kitűnt – egyelőre kompromisszumra törekszenek, de a lipcsei vásár vezetője azt mondta, nem hagyják, hogy bizonyos átalányokra hivatkozva becsapják őket, és megengedhetetlennek nevezte, hogy "egy éjszaka alatt 1000 százalékkal emelkedjenek a költségek".

Saját adatai szerint a Gema 2022-re 3350 számlát küldött ki a karácsonyi vásárok üzemeltetőinek.

A Der Spiegel szerint 167 esetben magasabb díjat számoltak el, közülük 35 esetben csillagászati, öt számjegyű összegről volt szó

A "csend napja" a tárgyalások ellenére egyfajta lavinát indított el. Braunschweig városa például bejelentette, hogy idén nem engedélyezi kórusok fellépését a helyi vásárokon, mert a város szerint a Gema 18 ezer euróval követelt többet a jogosnak tartott összegnél. Szászországban több város fogott össze, hogy petíciót indítson az áremelés ellen.

A Gema, amely német zeneszerzők, szövegírók és zenei kiadók ezreinek jogait képviseli, meglepődésének adott hangot a tiltakozás miatt. A cég tájékoztatása szerint

a kért zenei költségeket egy 2011-es tarifa alapján számítják ki, mégpedig a rendezvényterület nagysága alapján.

Ez azt jelenti, hogy minék nagyobb a hanghatásnak kitett terület, annál magasabbak a zene engedélyezésének költségei.

A tudósítás nem tért ki arra, hogy az érintett vásárok látogatói miként reagáltak a felettébb szokatlan csendre.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×