eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Otthonukat elhagyni kényszerült palesztinok sátortábora a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2023. november 15-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Felrobbantották a Hamász parlamentjét

Izrael engedélyezte, hogy üzemanyagot szállítsanak a Gázai övezetbe egy sajátos módon. Mindeközben megsérült az UNICEF főigazgatója, amikor az övezetbe tartott.

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották a Hamász törvényhozó tanácsának épületét - a gázai parlamentet -, két nappal azután, hogy a Goláni nevű kommandós egység elfoglalta, jelentette a helyi média.

A parlament üléstermében készített, majd az izraeli médiában nyilvánosságra hozott képen annak a Goláni zászlóaljnak a katonái láthatók izraeli zászlókkal a plenáris ülésteremben, akik negyvenegy harcosukat veszítették el az október 7-i Hamász terrortámadásban, és az azt követő napokban, amikor kiszorították a terroristákat Izrael területéről.

Múlt csütörtök óta újabb tizennégy halottat azonosítottak a rendőrség különleges állomásán, ahol az áldozatok személyazonosságát földi maradványaik alapján próbálják megállapítani. Október 7. óta 859 civil áldozat nevét hozták nyilvánosságra.

Lehet üzemanyagot szállítani

Izrael - a háború kezdete először - engedélyezte teherautók megtankolását az egyiptomi határátkelőnél, Rafahnál, és ezzel üzemanyag bejuttatását a Gázai övezetbe. A szállítást az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) teherautói hajtják végre, teljesítve az Egyesült Államok kérését.

"A rafahi átkelőnél teletankolják az onnan a Gázai övezet déli részébe humanitárius felszerelést szállító ENSZ teherautókat az amerikai kormány kérésére. Ezt a lépést egyeztették az ügyben illetékes biztonsági tisztviselőkkel" - közölte az izraeli kormányzati tevékenységek koordinátora a palesztin területeken.

Korábban az UNWRA szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a Gázai övezetben két napon belül elfogy az üzemanyag-tartaléka. A szervezet olyan létfontosságú rendszerek működtetésére használja az üzemanyagot, mint a tengervíz-sótalanító, a szennyvíztisztító telepek, valamint a Gázai övezet déli részén fekvő kórházak.

Halasztani kényszerült Catherine Russell

Autóbalesetben megsérült az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatója Egyiptomban úton a Gázai övezet felé - jelentette be a szervezet szóvivője szerdán. Catherine Russell a kedden történt baleset miatt kénytelen volt elhalasztani izraeli látogatását.

A szóvivő elmondása szerint az UNICEF vezetője épp a rafahi határátkelő felé tartott, amikor az autója kátyúba hajtott, vagy talán azt próbálta elkerülni, majd emiatt a jármű egy mély árokba futott, és az oldalára borult. Russell zúzódásokat szenvedett a balesetben, és bár sérülései nem súlyosak, az orvosok tanácsára inkább későbbre halasztotta izraeli látogatását, amelynek során a Hamász palesztin iszlamista szervezet által elrabolt gyerekek családtagjaival találkozott volna.

(A nyitóképen: Otthonukat elhagyni kényszerült palesztinok sátortábora a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2023. november 15-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×