eur:
396.97
usd:
369.65
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Nyitókép: Pixabay

Krisztus előtti római kincsre bukkantak

Az egykori Claternae városában leltek rá a több ezernyi érmére és faragott drágakőre.

Claternae városát a Kr. e. II. században alapították, és a római birodalom bukásáig fennállt, helyén a mai olasz Ozzano dell’Emilia település áll - írja a Heritage Daily híre alapján a 24.hu. Az ősi település területén a régészek korábban megtalálták már több fürdő, utca és szobor maradványait is.

A legutóbbi ásatás során azonban jelentős eredményt hozott:

több mint 3000 ezüstből és bronzból készített érmére leltek, valamint számos drágakőre, amelyekbe római istenségek ábrázolásait vésték.

Az érmék közül a legfigyelemreméltóbb egy Krisztus előtt 97-ből származó ezüstquinar, amely rendkívül ritkának számít. Ezt az érmét egy újonnan felfedezett színház folyosóján találták meg.

Úgy vélik a szakértők, hogy ezek alapján Claternae egy fontos kereskedelmi központ lehetett, amely közvetlen kapcsolatban állhatott Rómával - írja a portál. Ez felülírja azokat a korábbi elméleteket, amelyek szerint csak egy egyszerű átutazó város volt. Az ősi település még mindig rengeteg titkot rejthet, hiszen egyelőre csak területének egytized részét sikerült feltárni.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×