eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Krisztus előtti római kincsre bukkantak

Az egykori Claternae városában leltek rá a több ezernyi érmére és faragott drágakőre.

Claternae városát a Kr. e. II. században alapították, és a római birodalom bukásáig fennállt, helyén a mai olasz Ozzano dell’Emilia település áll - írja a Heritage Daily híre alapján a 24.hu. Az ősi település területén a régészek korábban megtalálták már több fürdő, utca és szobor maradványait is.

A legutóbbi ásatás során azonban jelentős eredményt hozott:

több mint 3000 ezüstből és bronzból készített érmére leltek, valamint számos drágakőre, amelyekbe római istenségek ábrázolásait vésték.

Az érmék közül a legfigyelemreméltóbb egy Krisztus előtt 97-ből származó ezüstquinar, amely rendkívül ritkának számít. Ezt az érmét egy újonnan felfedezett színház folyosóján találták meg.

Úgy vélik a szakértők, hogy ezek alapján Claternae egy fontos kereskedelmi központ lehetett, amely közvetlen kapcsolatban állhatott Rómával - írja a portál. Ez felülírja azokat a korábbi elméleteket, amelyek szerint csak egy egyszerű átutazó város volt. Az ősi település még mindig rengeteg titkot rejthet, hiszen egyelőre csak területének egytized részét sikerült feltárni.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×