eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Németország megijedt: újra napirenden a hadkötelezettség bevezetése

Többször is felvetődött már az elmúlt években az általános hadkötelezettség újbóli bevezetése Németországban, de ennél tovább a támogatók nem jutottak. Most a német hadsereg érdek-képviseleti szervezete újra előállt a sorkötelezettség be-, illetve visszavezetésének szükségességével.

A kötelező katonai szolgálatot 2011-ben függesztették fel Németországban az akkori védelmi miniszter, a konzervatív Karl-Theodor zu Guttenberg rendeletére. Azóta a Bundeswehrben önkéntesek meghatározott időre vállalnak szolgálatot, amit különböző polgári védelmi szolgálatok egészítenek ki. Az önkéntesekből álló Bundeswehr-létszám jelenleg nem sokkal haladja meg a 200 ezer főt.

A napokban ugyanakkor Boris Pistorius védelmi miniszter két egymást követő nyilatkozatban is arra hívta fel a figyelmet, hogy Európát és ezen belül Németországot háború fenyegeti. Utalt arra, hogy ehhez a társadalom mentalitásának megváltoztatására van szükség, hozzá kell szokni a fenyegetettség gondolatához. A második nyilatkozatában már azt mondta, hogy Németországnak fel kell készülnie egy védekező háborúra. "Ez egyaránt vonatkozik a Bundeswehrre és a társadalomra is" – fogalmazott a miniszter.

Ennek nyomán állt elő a hadsereg érdek-képviseleti szervezete, a Deutscher Bundeswehr Verband (DBwV) azzal, hogy napirendre kellene tűzni a sorkatonaság bevezetését. A pártoktól független szervezet vezetője a miniszterhez hasonlóan az új fenyegetésekre és az azokból adódó új feladatokra utalt.

André Wüstner a Rheinische Post című lapnak adott interjújában "összetett fenyegetettségekről" beszélt, és ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy meg kell fékezni a hadsereg személyi állományának csökkenését. Egyetértett Pistoriussal abban, hogy a Bundeswehrnek készen kell állnia egy védekező háborúra. Ez – mint fogalmazott – magában foglalja a hiteles elrettentést és "szélsőséges esetekben" az önvédelem képességét is.

Az érdekképviselet vezetője emlékeztetett arra, hogy a hadsereg az elmúlt években egyre kevésbé volt vonzó a fiatalok számára. A kormány feladata az, hogy ezt a tendenciát megfékezze, mégpedig mindenekelőtt a szociális feltételek és a többi között a felszerelés javításával. Wüstner ennek kapcsán vetette fel, hogy

a politikusoknak a kötelező katonai szolgálat bevezetésében is gondolkodniuk kellene.

Felszólította a minisztériumot arra, hogy dolgozzon ki egy, a személyi állományra vonatkozó toborzási koncepciót. "Olyan emberekre van szükségünk, akik készek és képesek katonai erővel is megvédeni demokráciánkat" – jelentette ki.

Boris Pistorius korábban a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését nem említette ugyan, azt ugyanakkor több ízben hangsúlyozta, hogy a Bundewehrt vonzóbbá kell tenni a fiatalok számára.

A ZDF közszolgálati médium értesülése szerint még a nap folyamán a védelmi minisztérium szervezésében konferenciát tartanak a Bundeswehr reformjáról. A fő napirendi pont a védelmi minisztérium korszerűsítése mellett a hadsereg reformja. Az erre vonatkozó tervet a miniszter terjeszti elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×