eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
2018. május 20-án Katmanduban készített kép Kami Rita 49 éves nepáli serpa hegyi vezetőről. Sajtóhírek szerint Kami Rita 2019. május 15-én 23. alkalommal mászta meg sikeresen a Csomolungma, azaz a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát, ezzel világrekordot állított fel. A serpa népcsoport a Himalája északkeleti részén él a magas völgyekben. Sokan közülük a Himalája-expedíciók hegyi vezetőiként tevékenykednek.
Nyitókép: MTI/AP/Nirandzsan Sresztha

Egy ország, ahol nem meglepő módon betiltották a Tiktokot

Nepálban a kormány bejelentette, hogy betiltja a kínai fejlesztésű TikTok videómegosztó alkalmazás használatát. A távközlési miniszter a döntést hétfőn azzal indokolta, hogy az applikáció rossz hatással van a társadalmi békére.

Reka Sarma egy kabinetülést követően újságíróknak elmondta, a határozat végrehajtását a tárca, valamint a nepáli távközlési hatóság felügyeli.

Bár a miniszter nem közölte, pontosan meddig kell végrehajtani a döntést, kiemelte: technikailag akár már aznap megvalósítható a betiltás.

Hozzátette: az országban a TikTokot következetesen olyan tartalmak megosztására használták, melyek "aláássák a társadalmi békét, megbontják a családok egységét és károsan hatnak a társadalmi kapcsolatokra".

A döntést máris bírálatok érték:

a civil szféra több képviselője, valamint ellenzéki politikusok mellett a kormánykoalíció néhány tagja is a szólásszabadság elleni támadásnak nevezte.

A határozatot néhány nappal azt követően hozták, hogy Katmandu újabb, a közösségi média fölötti szigorúbb ellenőrzést lehetővé tévő lépéseket jelentett be.

A Nepali Times című helyi újság a Sharecast Initiative nevű nepáli médiakutató intézet 2022-ben végzett felmérésére hivatkozva azt közölte, hogy az ázsiai országban az internetezők 56 százaléka használja a kínai Bytedance vállalat tulajdonában álló platformot.

A TikTok adatgyűjtési módszerét több országban élesen bírálták. Több helyen pedig - köztük Franciaországban és Hollandiában - megtiltották használatát a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×