eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Li Csiang újonnan megválasztott kínai miniszterelnök beszél a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) ülésének végén tartott sajtótájékoztatón a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Reuters/Florence Lo

Kína az ország gazdaságának további nyitását ígérte

Kína tovább fogja bővíteni a piacra jutást és növelni fogja az importot - mondta Li Csiang kínai miniszterelnök vasárnap Sanghajban.

Li Csiang az évente megrendezésre kerülő, idén a hatodik Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) és a Hongcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórum megnyitóján tartott beszédében elmondta, hogy Kína elkötelezett a gazdaság további nyitása mellett, és hogy az áruk és szolgáltatások importja a következő öt évben eléri a 17 billió dollárt.

"Nem számít, hogyan változik a világ, Kína nyitási üteme soha nem fog megtorpanni, és eltökéltsége, hogy megossza a fejlődési lehetőségeket a világgal, soha nem fog változni" - fogalmazott Li.

Li elmondta, hogy a többoldalú kereskedelmi rendszer, amelynek középpontjában a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) áll, a gazdasági globalizáció és a szabad kereskedelem alappillére, valamint a világgazdaság stabil fellendülésének fontos garanciája.

"Kína mindig a történelem helyes oldalán fog állni, követni fogja a kor fejlődésének logikáját, határozottan ellenzi az egyoldalúságot és a protekcionizmust, továbbá határozottan kiáll a multilaterális kereskedelmi rendszer tekintélye és hatékonysága mellett, teljes mértékben és intenzíven részt vesz a WTO reformjában, előmozdítja a beruházáskönnyítési megállapodás mielőbbi hatálybalépését" - hangsúlyozta.

A kiállítás megnyitása okán Hszi Csin-ping kínai elnök is levelet küldött, amelyben leszögezte: "az évente megrendezett expó kihasználta Kína hatalmas piacának erősségeit, betöltötte a nemzetközi beszerzés, a beruházások előmozdítása, az emberek közötti cserekapcsolatok és a nyílt együttműködés platformfunkcióját, és pozitívan hozzájárult egy új fejlődési minta kialakításához és a világgazdasági fejlődés előmozdításához".

Hszi ígéretet tett arra, hogy "Kína határozottan előmozdítja a magas színvonalú nyitást, és továbbra is nyitottabbá, befogadóbbá, kiegyensúlyozottabbá és mindenki számára előnyössé teszi a gazdasági globalizációt".

Az import expót Hszi indította el 2018-ban, hogy népszerűsítse Kína szabadkereskedelmi hitelét, és ellensúlyozza a számos országgal szembeni kereskedelmi többletével kapcsolatos kritikákat.

Az idei rendezvényt pénteken bírálta az Európai Kereskedelmi Kamara Kínában, amely "politikai kirakatrendezvénynek" nevezte az eseményt, és sürgette a hatóságokat, hogy hozzanak kézelfoghatóbb intézkedéseket az európai vállalkozások országba vetett bizalmának helyreállítása érdekében.

Az öt napig tartó rendezvényre olyan országok, mint Ausztrália és az Egyesült Államok is nagy delegációkat küldtek. A résztvevők között van a Micron Technology, a Nestlé, a Burberry és a L'Oreal is - jelentette a kínai állami média.

Tavaly a vásáron 73,52 milliárd dollár értékben írtak alá úgynevezett "szándékszerződéseket", ami 3,9 százalékkal több az előző évinél.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×