eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
FRASER ISLAND, AUSTRALIA - DECEMBER 07: A volunteer fire-fighter watches a slow burning fire move along the beach on December 07, 2020 in Fraser Island, Australia. Queensland Fire and Emergency Services continue to work to contain a bushfire that has been burning on Fraser Island for six weeks, and is now threatening areas with 1,000-year-old trees.  Fraser Island, also known as Kgari, is world heritage listed and the worlds largest sand island The fire started in mid-October after an illegal campfire and has since burned across 81,000 hectares of the island. (Photo by Greg Nature Slade/Getty Images)
Nyitókép: Greg Nature Slade

Gyilkos tüzek tombolnak Ausztráliában

A térségben élőket lakóhelük elhagyására biztatják a hatóságok.

Erdőtüzek tombolnak az Ausztrália keleti részén lévő Queenslandben, egy halálos áldozatuk is van - jelentették be helyi hatóságok szerdán. Az érintett önkormányzatok felszólították a térségben élőket, hogy keressenek biztonságos helyet, már több mint 200-an elhagyták otthonukat.

Paul McVeigh, az állam Western Downs nevű kerületének vezetője azt mondta, hogy a menekülőket ideiglenes szállásokon helyezték el. Hozzátette: egyelőre nem tudni, pontosan hány otthont érintett a tűz, de sokan szinte mindenüket elvesztették. Öt ház biztosan porig égett, a halálos áldozatra egy vidéki farmon bukkantak az állam délkeleti részében.

McVeigh elmondta, hogy nagyon sok tűzoltó kimerült, mert egyszerre több tüzet is oltani kell. Kiemelte, hogy a lángok olykor 15 méter magasra is felcsapnak, a széljárás gyors váltakozása pedig tovább nehezíti az oltást.

Az államban 8000 hektár földet pusztítottak már el a lángok, és jelenleg is 53 erdőtűzről tudni. A magas hőmérséklet és az erős szelek miatt a hatóságok szerint a helyzet az elkövetkezendő napokban várhatóan nem fordul jobbra. A meteorológiai előrejelzésekben csupán a hét végére várják az enyhülést.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×