eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: X / ArkadiuszM Aki Tank

Különleges harckocsira bukkantak Lengyelországban

A rozsdás roncs euró tízmilliókat is érhet, mert a Bergapantherből egyetlen fennmaradt példány van csak.

Egy igazi ritkaságnak számító, második világháborús német Bergepanthert húztak elő a lengyel hatóságok egy Kielce melletti folyóból – írja a lengyel First News alapján a Portfolio.

A korához képest igencsak jó állapotban lévő páncélost a Lengyel Hadtörténeti Múzeum igazi ritkaságként jellemezte, amely valószínűleg rengeteg pénzt ér. Két éve egy hasonló állapotú Panther tankot 15 millió euróért (majdnem 5,8 milliárd forint) adtak el Németországban, ennek műszaki változata, a Bergepanther ennél is ritkább. Mindössze egyetlen ismert Bergepanther-példány maradt fenn a mai napig, ezt Franciaországban őrzik, a saumuri páncélos-múzeumban.

A harcjármű valószínűleg egy 1945 januárjában süllyedt a folyó mélyére. Ekkor a német Wehrmacht ellentámadást kísérelt meg a megszállt Lengyelországot ostromló Vörös Hadsereg ellen, az akció azonban kudarcba fulladt és a szovjetek bekerítették, majd felszámolták a több száz járműből álló német műveleti csoportot.

A Panther közepes harckocsi alvázán működő Bergepanther műszaki mentőjárművet 1943-ban állította hadrendbe a náci Németország. Főleg nehezebb, Tiger, Tiger II és Panther harckocsik mentéséhez használták, mely feladatokkal a könnyebb, féllánctalpas harcjárművek már nem tudtak megbirkózni. Körülbelül 330 darab készült belőle.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×