eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: X / ArkadiuszM Aki Tank

Különleges harckocsira bukkantak Lengyelországban

A rozsdás roncs euró tízmilliókat is érhet, mert a Bergapantherből egyetlen fennmaradt példány van csak.

Egy igazi ritkaságnak számító, második világháborús német Bergepanthert húztak elő a lengyel hatóságok egy Kielce melletti folyóból – írja a lengyel First News alapján a Portfolio.

A korához képest igencsak jó állapotban lévő páncélost a Lengyel Hadtörténeti Múzeum igazi ritkaságként jellemezte, amely valószínűleg rengeteg pénzt ér. Két éve egy hasonló állapotú Panther tankot 15 millió euróért (majdnem 5,8 milliárd forint) adtak el Németországban, ennek műszaki változata, a Bergepanther ennél is ritkább. Mindössze egyetlen ismert Bergepanther-példány maradt fenn a mai napig, ezt Franciaországban őrzik, a saumuri páncélos-múzeumban.

A harcjármű valószínűleg egy 1945 januárjában süllyedt a folyó mélyére. Ekkor a német Wehrmacht ellentámadást kísérelt meg a megszállt Lengyelországot ostromló Vörös Hadsereg ellen, az akció azonban kudarcba fulladt és a szovjetek bekerítették, majd felszámolták a több száz járműből álló német műveleti csoportot.

A Panther közepes harckocsi alvázán működő Bergepanther műszaki mentőjárművet 1943-ban állította hadrendbe a náci Németország. Főleg nehezebb, Tiger, Tiger II és Panther harckocsik mentéséhez használták, mely feladatokkal a könnyebb, féllánctalpas harcjárművek már nem tudtak megbirkózni. Körülbelül 330 darab készült belőle.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×