eur:
391.1
usd:
365.12
bux:
68261.18
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter és több uniós miniszter sem ment el a kijevi csúcsra – videó

Nem a magyar külügyminiszter az egyedüli, aki kihagyja a hétfői „történelmi jelentőségű” találkozót.

Josep Borell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője X-en (korábban Twitter) posztolt arról, hogy mára összehívott egy történelmi jelentőségű találkozót Kijevben. A megbeszélésre meghívta az összes uniós külügyminisztert, az eseménynek pedig az adja a súlyát, hogy a diplomáciai vezetők először gyűlnek össze az EU-n kívül. „Azért vagyunk itt, hogy szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki az ukrán nép számára” – írta posztjában Borell.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ülés előtt úgy fogalmazott: az, hogy uniós külügyminiszterek Ukrajnában tanácskoznak, már önmagában egy üzenet arra vonatkozóan, hogy Ukrajna uniós tag lesz, a folymat pedig az előre eltervezett tempóban halad.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Facebook-bejegyzése alapján – nem vesz részt a találkozón, jelenleg ugyanis a német ThyssenKrupp AG ipari mérnöki és acélgyártó multinacionális konglomerátum képviselőivel egyeztet.

„Most az infláció leépítése a feladat, 2024-ben pedig a gazdasági növekedés újraépítése lesz. Ehhez már most meg kell kezdeni a munkát, és olyan vállalatok kellenek hozzá, mint a német Thyssenkrupp” – olvasható a magyar tárcavezető oldalán.

A minisztérium, a hvg.hu érdeklődésére tudatta, hogy a kijevi tanácskozáson hazánkat Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli. Paczolay Máté külügyi szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy nem Magyarország az egyetlen tagállam, ami nem külügyminiszteri szinten képviseli magát az ülésen. A lap úgy tudja, a lett, a lengyel és a svéd külügyminiszter is távol maradt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a nap első felében, csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×