eur:
380.28
usd:
351.6
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter és több uniós miniszter sem ment el a kijevi csúcsra – videó

Nem a magyar külügyminiszter az egyedüli, aki kihagyja a hétfői „történelmi jelentőségű” találkozót.

Josep Borell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője X-en (korábban Twitter) posztolt arról, hogy mára összehívott egy történelmi jelentőségű találkozót Kijevben. A megbeszélésre meghívta az összes uniós külügyminisztert, az eseménynek pedig az adja a súlyát, hogy a diplomáciai vezetők először gyűlnek össze az EU-n kívül. „Azért vagyunk itt, hogy szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki az ukrán nép számára” – írta posztjában Borell.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ülés előtt úgy fogalmazott: az, hogy uniós külügyminiszterek Ukrajnában tanácskoznak, már önmagában egy üzenet arra vonatkozóan, hogy Ukrajna uniós tag lesz, a folymat pedig az előre eltervezett tempóban halad.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – Facebook-bejegyzése alapján – nem vesz részt a találkozón, jelenleg ugyanis a német ThyssenKrupp AG ipari mérnöki és acélgyártó multinacionális konglomerátum képviselőivel egyeztet.

„Most az infláció leépítése a feladat, 2024-ben pedig a gazdasági növekedés újraépítése lesz. Ehhez már most meg kell kezdeni a munkát, és olyan vállalatok kellenek hozzá, mint a német Thyssenkrupp” – olvasható a magyar tárcavezető oldalán.

A minisztérium, a hvg.hu érdeklődésére tudatta, hogy a kijevi tanácskozáson hazánkat Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli. Paczolay Máté külügyi szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy nem Magyarország az egyetlen tagállam, ami nem külügyminiszteri szinten képviseli magát az ülésen. A lap úgy tudja, a lett, a lengyel és a svéd külügyminiszter is távol maradt.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban jön a pedagógusok béremelése, változhat a teljesítményértékelés

Januárban a minimálbéremeléshez képesti 10 százalékos emelésre számíthatnak a tanárok, felülvizsgálhatják a státusztörvény teljesítményértékelési rendszerét. A PISA-teszteken rossz eredményre számítanak a magyar diákoktól, melyet a koronavírus-járvány miatti nehézségeknek tulajdonítanak – többek között ezekről a témákról beszélt Pintér Sándor belügyminiszter a parlamenti meghallgatásán a Telex szerint.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×