eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orosz újoncok vonatra szállni készülnek az Oroszország által annektált Krím félszigeten fekvő Szevasztopol vasútállomásán 2022. november 9-én. Az Ukrajna elleni háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, ez november elejéig az önkéntesekkel együtt 318 ezer embert érintett, közülük eddig 49 ezret vezényeltek harci övezetbe.
Nyitókép: MTI/EPA

Vasárnap újabb katonai sorozás kezdődik Oroszországban

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy október 1-jétől elkezdődik az őszi honvédségi sorozás.

Az őszi behívás az orosz hadseregbe október 1-jén kezdődik az ország minden régiójában, néhány északi régió kivételével. A hadköteleseket október 16-tól küldik a kijelölt csapatokhoz – közölte az orosz sajtó szerint a vezérkari főnök, Vlagyimir Csimljanszkij ellentengernagy.

A vg.hu cikke szerint a besorozás után a katonai szolgálati idő 12 hónap lesz, ami nem változott a korábbiakhoz képest. Az ellentengernagy szerint a vezérkar nem tervez további mozgósításokat. A sorkatonák nem fognak részt venni az oroszok által különleges műveletnek nevezett ukrán háborúban és nem teljesítenek majd szolgálatot a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság, valamint a Zaporozsjei és a Herszoni régiók területén.

A tábornok hangsúlyozta, hogy mostanra megnőtt azoknak a polgároknak a száma, akik úgy döntöttek, hogy szerződés alapján önkéntesen jelentkeznek katonai szolgálatra az orosz hadseregben.

Szeptember 22-én az Állami Duma Védelmi Bizottságának vezetője, Andrej Kartapolov tájékoztatott arról, hogy 2023-ban az Orosz Föderációban a katonai szolgálatra való őszi behívás a szokásos módon zajlik majd. Elmondása szerint a hadkötelesek papíralapú idézést kapnak a katonai nyilvántartásba vételi és besorozási hivatalba. Ami változott, hogy októbertől emelkedik a pénzbírság az alapos ok nélküli távolmaradás esetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×