eur:
380.39
usd:
351.19
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Felmérték, hány tanár hiányzik Németországban – meglepő adat született

A tizenhat német tartomány kulturális minisztere szerint csaknem 15 ezer tanári állás betöltetlen az országban. A Német Pedagógusok Szövetsége szerint a hiány a múltban elkövetett hibák következménye.

A RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) hírszolgálat beszámolója szerint a tanév augusztus 31-i kezdete előtt a tartományi kulturális miniszterek körében felmérést végeztek, és az országban 14 466 teljes foglalkoztatású pedagógus hiányzik. Hasonló felmérést végeztek idén januárban is, az akkori adatokhoz viszonyítva a hiány 2125-tel emelkedett.

A leginkább érintett Észak-Rajna-Vesztfália tartomány 6715 fős hiánnyal.

A dobogó második helyén Alsó-Szászország áll 1760 fős, majd az önálló tartománynak számító Berlin 1400 betöltetlen pedagógusi állással. Az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományok sem büszkélkedhetnek. Jelentős a hiány Szászországban, Türingiában és Szász-Anhalt tartományokban is. A hiány tekintetében viszonylag "jól áll" Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és az ugyancsak önálló Bréma.

Bajorország és a Saar-vidék tartományok ezzel szemben azzal büszkélkedhetnek, hogy a tanárok tekintetében nincs "deficit".

A Német Pedagógusok Szövetsége szerint a kialakult helyzet okát a múltban elkövetett hibák jelentik. A pedagóguspálya korábban jóval vonzóbb volt – vélekedett a szövetség elnöke. Stefan Düll szerint az elmúlt években – amikor még jobb volt a helyzet – számos pályázót elutasítottak akik azután más szakmákban helyezkedtek el.

Az oktatási alkalmazottak szakszervezete mind a szövetségi, mind a tartományi kormányokat arra szólította fel, hogy az eddiginél több pénzt fektessenek be az oktatás, illetve a képzés jövőjébe. A "megoldási" javaslatok között korábban felmerült külföldi munkaerő képzése, illetve alkalmazása, a nyugdíjba vonult pedagógusok visszacsábítása. Sőt felvetették nem tanári végzettségű személyek alkalmazását a közigazgatás és az informatika területéről vagy épp könyvtárakból.

Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×