eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Aerial view of London and the Tower Bridge, England, United Kingdom
Nyitókép: heyengel / Getty

Brexithatás: egyeseknek fájóan sokba fog kerülni egy angliai utazás

A brit kormány a következő években fokozatosan szünteti meg a vízummentességet.

A brit kormány bejelentése szerint októbertől valamennyi vízum drágább lesz, az áremelés azonban egyelőre nem érinti az Európai Unió tagországait – írja az Economx az Euronews által közölt értesülés alapján.

A kabinet korábban arra tett ígéretet, hogy 2024 végéig mindenki számára megszünteti a vízummentességet.

A mostani bejelentés értelmében ugyanis október 4-től az összes vízum ára emelkedik.

A hat hónapnál rövidebb időre szóló látogatói vízum ára 18 euróval drágul, így 133 eurót, mintegy 50 ezer forintot kell érte fizetni.

A két-, öt- és tízéves látogatási vízum díja is nő a következő hónaptól, jó hír azonban, hogy az átszállást biztosító tranzitvízumok díja várhatóan nem változik.

A brit kormány tervei szerint még az új elektronikus utazási, engedélyezési vízumrendszer elindítása előtt fokozatosan akarja megszüntetni a vízummentességet. A folyamat várhatóan 2025-ig is eltarthat,

Magyarország pedig 2024-ben kerülhet fel erre a listára.

A brexit által is generált munkaerőhiány közepette a brit kormány júliusban jelentette be, hogy vízumkönnyítéseket vezet be a külföldi építőipari és halászati dolgozók esetében. A jelentkezőknek azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, és kevesebbet kereshetnek, mint a brit dolgozók.

A vízum költsége 625 és 1423 font körüli összeg között mozog, ennek tetejébe még ki kell fizetni az éves 624 fontos egészségügyi hozzájárulást és minimum 1270 fonttal kell megérkezni. Ez azt jelenti, hogy jobb esetben 545 ezer, rosszabb esetben 900 ezer forintot kell az első évben befizetni a bemutatandó 554 ezer forint „költőpénzen” kívül. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jelentkező első havi fizetése teljes mértékben rámegy arra, hogy Nagy-Britanniában dolgozhasson.

Az egészségügyi bevándorlási illeték – az Egyesült Királyság államilag finanszírozott Nemzeti Egészségügyi Szolgálata számára fizetett díj – várhatóan szintén emelkedik majd. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint azonban ezt a változást csak később vezetik be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×