eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Sick woman trying to sense smell of fresh tangerine orange, has symptoms of Covid-19, corona virus infection - loss of smell and taste, standing at home. One of the main signs of the disease.
Nyitókép: Dima Berlin/Getty Images

Hosszú Covid: százmillió eurót költene rá a német egészségügyi miniszter

Karl Lauterbach már korábban 60 millió euróra terjesztett be igényt, az előzetes költségvetési tárgyalásokon azonban csak 40 milliót hagytak jóvá.

Rendkívüli kerekasztal-találkozót tartottak Berlinben az egészségügyi miniszter kezdeményezésére. Karl Lauterbach nem először állt elő azzal a követelésével, hogy a koronavírus-járvány által fertőzöttek rendkívüli támogatást érdemelnek, mivel a fertőzés tünetei hosszabb távon keserítik meg életüket. A miniszter érvelését alátámasztották a Robert Koch Járványügyi Inézet adatai arról, hogy a Covid 19 által fertőzöttek mintegy tizenöt százaléka a Long-Covid (hosszú Covid) tüneteivel küzd.

Szakértők szerint a tünetek rendkívül sokrétűek, kezdve a krónikus fáradtságtól az ízületi fájdalmakon és a koncentrációs nehézségeken keresztül egészen az állandó szorongásig, a depresszióig és az álmatlanságig. Ezek a tünetek mindenekelőtt az idősebbeket, a kónikus betegeket, az elhízottakat sújtják, egyes felmérések szerint inkább a nőket.

Ez indította a szociáldemokrata minisztert arra, hogy kerekasztal-találkozóra invitáljon neves tudományos és kutatási szakértőket, továbbá gógyiszeripari képviselőket. Jelen voltak a betegbiztosítók küldöttei és természetesen többen az érintettek közül is.

Az első ilyen jellegű kerekasztal-konferencia szakértői értékelés szerint eredményes volt. Mindenekelőtt azt a megállapodást emelték ki amely szerint az országos gyógyszerészeti és gyógyászati intézet még ebben az évben összeállítja azoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyekhez a hosszú Covid-szindróma által sújtottak a betegbiztosítók térítése mellett a jövőben hozzáférhetnek majd. Ezek túlnyomó többsége olyan gyógyszer, amelyet nem speciálisan erre a célt fejlesztettek ki, de értékelések szerint egyértelműen segíti a Covid-fertőzés hosszabb távú "maradványai" elleni harcot. Ilyen jellegű gyógyszerekhez eddig az érintettek eddig nem juthattak hozzá.

A résztvevők támogatták az egészségügyi miniszternek azt a törekvését, hogy

a központi költségvetésből összesen 100 millió eurót követeljen mindenekelőtt kutatási célokra.

Karl Lauterbach már korábban 60 millió euróra terjesztett be igényt, az előzetes költségvetési tárgyalásokon azonban csak 40 milliót hagytak jóvá. A berlini tanácskozáson egyetértés jött létre arról, hogy az előzetesen biztosított 40 milliót további 60 millióval toldják meg. A miniszter szerint ezt az összeget mindenképp elő kell teremteni, az érintetteket nem szabad magukra hagyni.

A kutatás fontosságával kapcsolatban utalt arra is, hogy a szindrómával kapcsolatban sok a hipotézis. Súlyos szervi, nem pedig pszichés eredetű megbetegedésről van szó – fogalmazott a miniszter.

A kormány illetékesei egyelőre nem reagáltak a kerekasztal követeléseire. A találkozóra olyan időben került sor, amikor Németországban ismét növekszik az új fertőzések száma. A Robert Koch Intézet szerint augusztusban több mint ötezer új megbetegedést regisztráltak. Ismét különböző korlátozásokat sürgettek több tartományban, és felvetődött az országos maszkviselési kötelezettség bevezetése is egészségügyi, illetve szociális intézményekben, továbbá a fertőzött ek és hozzátartozóik körében.

A kerekasztal-konferencián ezzel kapcsolatban Karl Lauterbach mielőbbi oltást sürgetett. Úgy foglalt állást, hogy az oltás ugyan nem véd meg a fertőzéstől, de mindenképp gyengíti annak valószínűségét és az esetleges tüneteket is.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×