eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hand of nurse with protective glove holding bottle with Covid-19 vaccine
Nyitókép: Grafissimo/Getty Images

Szakértő: újra kellene oltani a magyarokat

A nemzetközi szakmai testületek szerint frissíteni kell a Covid-19 elleni oltóanyagok összetevőjét, ám egyelőre nem tudni arról, hogy Magyarország milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhet az őszi szezonra.

Most a 60 év alattiaknál sürgető az immunitás megerősítése, az ő védettségük a legalacsonyabb – a többi között ez derült ki a Covid-19 elleni védőoltások eredményességét elemző kutatásból. A hazai háziorvosok bevonásával készült vizsgálat tanulságait Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója ismertettet az IME járványügyi konferenciáján – írja a Népszava.

A szakember elmondta: a 60 felettiek védettségének becsült értéke „közepesen magas” (56,5 százalék). Összességében viszont kijelenthető, hogy az átoltottság és az immunitás, amit a védőoltásokkal a hazai lakosság az elmúlt években megszerzett, „korosodik”, azaz vészesen gyengül.

Az oltások megerősítését ajánlja az omikron alvariánsaira frissített vakcinákkal az idei őszi-téli szezonra valamennyi nemzetközi járványügyi szervezet – emlékeztet a lap, példaként említve, hogy Németország hétfőn elindította őszi oltási kampányát a légúti fertőzések megelőzésére, népszerűsítve egy frissített Covid-19 emlékeztető oltást csak idősek vagy magas betegségkockázattal rendelkezők számára. Az EU szabályozói pedig a múlt hónapban zöld utat adtak a Pfizer és német partnere, a BioNTech frissített Covid-19 vakcinájának, amely az omikron XBB.1.5 változatát célozza meg.

A Népszava próbálta megtudni a magyar járványügyi hatóságtól, hogy lesz-e újabb oltási kampány, illetve hol és milyen vakcinát kaphat a lakosság. A többi között azt írták: „Magyarországon a Covid-19 fertőzések döntő többsége jelenleg sporadikusan (elszigetelten) fordul elő, az új koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható. Az oltás továbbra is kérhető. A koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer-vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető.”

Békássy Szabolcs, az alapellátás kollegiális vezetője szerint a háziorvosok még nem oltanak, mert azt nem indokolja járványügyi helyzet, pedig a keddi szakmai fórumon előadást tartó Oroszi Beatrix szerint nincs okunk különösebb lazításra, a világjárvány ugyanis folytatódik – olvasható.

„Nem ismerünk járványügyi adatokat a most zajló hazai fertőzésekről, ezért nincs is más lehetőség, mint hogy minden eszközt megragadjunk a kockázatok csökkentésére”

– fogalmazott a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója.

Oroszi Beatrix a lap kérdésére elmondta: jelen pillanatban nincs publikus információja arról, milyen oltóanyagot rendelt vagy rendelhet Magyarország a most következő őszi szezonra. Az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Betegségmegelőzési Járványügyi Központ, az EMA, az amerikai CDC, mint mértékadó nemzetközi szakmai testületek egyaránt azt javasolják, hogy frissíteni kell az oltóanyagok összetevőjét, és már nem érdemes az eredeti vuhani törzs-elleni vakcinával oltani.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×