eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

A szlovák EP-képviselők visszautasítják Szijjártó Péter kijelentéseit

Nyolc szlovák európai parlamenti képviselő visszautasította Szijjártó Péter szlovák rendőrséggel kapcsolatos kijelentéseit, és egy hivatalos levelet is megfogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszternek, amiért védelmébe vette a múlt pénteken letartóztatott, majd elengedett Tibor Gašpart, Szlovákia egykori rendőrfőkapitányát.

Kisebb virtuális szópárbaj alakult ki több szlovák politikus és a magyar külügy között az elmúlt napokban. Az egymás közti üzengetést az indította el, hogy múlt pénteken a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozói letartóztatták Szlovákia korábbi országos rendőrfőkapitányát, Tibor Gašpart. A Robert Fico vezette ellenzéki Smer választási listáján induló egykori rendőrfőnököt vasárnap aztán szabadlábra helyezték. Az Ezékiel 7 fedőnevű akció során Tibor Gašpar mellett két másik személyt is azzal gyanúsított meg a rendőrség, hogy egy bűnszervezet élén álltak, amely a rendőrséget politikai és gazdasági ügyekben kihasználta. A gyanú szerint a volt rendőrfőnök és társai a hálózatukba tartozó nyomozókat használták, ha valamilyen ügyet szerettek volna elsimítani a rendőrségen belül.

Tibor Gašpar őrizetbe vételének híre Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterhez is eljutott, aki a közösségi médiában azzal kommentálta az ügyet, hogy „világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben”. Ide sorolta az előző amerikai elnök, Donald Trump, valamint a Tibor Gašpar és a boszniai szerb vezető Milorad Dodik elleni eljárást is.

Robert Fico, a Smer elnökeként méltatta Szijjártó Péter szavait, és azt állította, hogy Tibor Gašpar őrizetbe vétele politikai manipuláció eredménye. Hamran István országos rendőrfőkapitány erre reagálva abszurdnak nevezte azokat az állításokat, melyek szerint a szlovák rendőrség munkáját az amerikai milliárdos, Soros György irányítja Zuzana Čaputová államfőn és Ódor Lajos kormányfőn keresztül. Hamran felszólította Robert Ficót, hogy ne vonja be a rendőrséget a választási kampányba.

A magyar külügyminiszter nyilatkozata – Fico véleményével ellentétben – ugyanakkor több szlovák politikus nemtetszését is kiváltotta. Reagált rá többek között Mikulás Dzurinda volt miniszterelnök, a Modrí-Híd választási párt listavezetője; Eduard Heger ugyancsak korábbi kormányfő, a Demokrati párt elnöke, továbbá a Progresszív Szlovákia, az OĽaNO, a Hlas és a Szabadság és Szolidaritás párt képviselőjelöltjei is.

Nyolc szlovák európai parlamenti képviselő pedig hivatalos levelet is megfogalmazott Szijjártó Péternek. Ivan Štefanec EP-képviselő a magyar külügyminiszternek írt levelében emlékeztetett arra, hogy a demokratikus országokban a politika nem avatkozik be a rendőrség munkájába. „Meggyőződésünk, hogy a korrupció elleni küzdelem fontos a társadalom minden szintjén, és a bűnüldöző szervek munkája ebben nélkülözhetetlen. Fontos, hogy mindenhol mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak” – írta a levélben. A szlovák európai parlamenti képviselők figyelmeztették Szijjártó Pétert, hogy kijelentései nem segítik elő a jószomszédi kapcsolatokat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×