eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Getty Images/ mikroman6

Erdélyben újabb sztrádaszakaszokat adnak át

A romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hossza néhány héten belül eléri az 1000 kilométert. Az év végéig átadhatják az A3-as, észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti, 15,7 kilométeres szakaszát is.

Szeptember közepén lesz az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti szakaszának hivatalos átadója – írja transtelex.ro Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter bejelentését követően. A tárcavezető hozzátette: a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak, de elismerte, hogy a sztráda két, Kolozs megyei szakaszán problémák jelentkeztek a földcsuszamlások miatt.

Ezzel a beruházással – amely egy 13 kilométeres szakaszt érint – a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hossza eléri az 1000 kilométert.

A miniszter közölte azt is, hogy várakozásaik szerint őszre elkészül az erdélyi autópálya összes kiírása. A Meszes-alagút kivitelezésére augusztus 28-ig lehet benyújtani az ajánlatokat.

Sorin Grindeanu nemrég járt a Maroskece és Aranyosgyéres között megépülő sztrádaszakasznál is. Mint fogalmazott: ha ideálisak lesznek az időjárási viszonyok, 2023 végéig átadják a forgalomnak. A Magyar Építők portál azt írja, a Strabag Kft. és a Geiger Transilvania Kft. alkotta cégtársulás tavaly ősszel látott munkához a korábban félbehagyott szakaszon, amelynek előző kivitelezőjével szerződést bontottak a nem megfelelő ütemű kivitelezés miatt.

A lap emlékeztet, hogy az észak-erdélyi, A3-as autópálya építésének több mint tíz éve kezdtek neki. Az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakasz megépítése azért nagy mérföldkő, mert így

autópályán keresztül lehet eljutni Marosvásárhelyről egészen a Kolozsvár közelében található Magyarnádasig.

Kolozsvár régiója és Marosvásárhely között összesen 108 kilométernyi autópálya lesz, ha minden elkészül a tervek szerint.

A Brettyószéplak és Bisztraterebes, illetve a Bisztraterebes és Bihar közötti szakasz esetében még mindig lehet licitálni a kivitelezésre. A Bihar és Bors II. határátkelő közötti szakasz egyébként már elkészült.

Az észak-erdélyi autópálya további hiányzó szakaszait Biharban építik meg. Autópályán Budapestről érkezve jelenleg Bihar településig lehet eljutni, miután az M4-es legkeletibb szakaszát folytatva a román oldalon is van egy 5 kilométeres szakasz. A Nagyváradtól északra fekvő Bihar település és Berettyószéplak között 55 kilométer épül ki Biharban.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×