eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Pixabay

Elárverezték, de nagyot bukott a Hitler-relikvia

Adolf Hitler ceruzájáért 5400 fontot adtak egy árverésen, holott előtte ennek tízszeresét várták érte.

Az ezüstözött ceruza, melynek végén az AH monogram látható, egy belfasti árverésen talált új gazdára, mintegy 2,3 millió forintnak megfelelő összegért - miközben 50-80 ezer fontot, azaz akár 34 millió forintot vártak érte a Sky News cikke szerint.

A ceruzát állítólag Eva Braun adta születésnapi ajándékba Hitlernek a férfi 52. születésnapján, amire az írószeren található Eva név is utal.

A ceruzát egy gyűjtő 2002-ben vette meg, azóta családja tulajdonában volt.

Az árverésen további náci relikviák is gazdára találtak, köztük egy karszalag, egy horogkeresztes zászló egy része, valamint egy Hitler által aláírt fotó. A kép is alulteljesítette az elvárásokat: akár 15 ezer fontot is reméltek érte, de csak 6400-ért kelt el.

Az összes náci kötődésű tárgyat online licitálók vásárolták meg.

Az árverés kapcsán erkölcsi okokból sürgették, hogy világszerte állítsák le a náci vonatkozású tárgyak értékesítését: az Európai Zsidó Szövetség elnöke, Menachem Margolin rabbi a Bloomfield szervezte aukciót a holokausztban meghalt milliók, valamint a kevés túlélő és a zsidók megsértésének bélyegezte.

Az aukciósház szerint azonban a tárgyak a történelem részét képezik, és azok, akik megvásárolják őket, gyűjtők.

Az árverésen kalapács alá kerültek még brit katonai kitüntetések, hatástalanított fegyverek és egy ritka királyi kegyelmi irat, amelyet Viktória királynő adott ki az 1869-ben hazaárulásért elítélt ír lázadóknak.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×