eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Elárverezték, de nagyot bukott a Hitler-relikvia

Adolf Hitler ceruzájáért 5400 fontot adtak egy árverésen, holott előtte ennek tízszeresét várták érte.

Az ezüstözött ceruza, melynek végén az AH monogram látható, egy belfasti árverésen talált új gazdára, mintegy 2,3 millió forintnak megfelelő összegért - miközben 50-80 ezer fontot, azaz akár 34 millió forintot vártak érte a Sky News cikke szerint.

A ceruzát állítólag Eva Braun adta születésnapi ajándékba Hitlernek a férfi 52. születésnapján, amire az írószeren található Eva név is utal.

A ceruzát egy gyűjtő 2002-ben vette meg, azóta családja tulajdonában volt.

Az árverésen további náci relikviák is gazdára találtak, köztük egy karszalag, egy horogkeresztes zászló egy része, valamint egy Hitler által aláírt fotó. A kép is alulteljesítette az elvárásokat: akár 15 ezer fontot is reméltek érte, de csak 6400-ért kelt el.

Az összes náci kötődésű tárgyat online licitálók vásárolták meg.

Az árverés kapcsán erkölcsi okokból sürgették, hogy világszerte állítsák le a náci vonatkozású tárgyak értékesítését: az Európai Zsidó Szövetség elnöke, Menachem Margolin rabbi a Bloomfield szervezte aukciót a holokausztban meghalt milliók, valamint a kevés túlélő és a zsidók megsértésének bélyegezte.

Az aukciósház szerint azonban a tárgyak a történelem részét képezik, és azok, akik megvásárolják őket, gyűjtők.

Az árverésen kalapács alá kerültek még brit katonai kitüntetések, hatástalanított fegyverek és egy ritka királyi kegyelmi irat, amelyet Viktória királynő adott ki az 1869-ben hazaárulásért elítélt ír lázadóknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×