eur:
368.96
usd:
342.64
bux:
49144.07
2023. június 8. csütörtök Medárd
Nyitókép: Daniel Karlsson/Stocktrek Images/Getty Images

Ukrán pilóták is kipróbálhatják a Gripeneket

Svédország fontolgatja, hogy ukrán pilóták tesztrepülést végezhessenek svéd Gripen vadászgépekkel, bár egyelőre nincs szó ilyen harci gépek átadásáról.

Pal Henning Jonson svéd védelmi miniszter a TV4 svéd televíziós csatorna csütörtöki adásában azonban megismételte azt a korábbi bejelentést, miszerint Stockholm jelenleg nem tervezi, hogy Gripen vadászgépei közül akár egyet is Kijevnek küldjön, mert mind a hat vadászrepülőgép-hadosztályára szüksége van Svédország területének védelme érdekében.

"Ez a mostani ügy arról szól, hogy az ukránok többször kérték, hogy kipróbálhassanak különféle típusú - Tornado, F-16-os és Gripen - vadászrepülőgépeket, hogy tesztelni tudják mindazokat a típusokat és rendszereket, amelyeket mi is és más országok is működtetnek" - fogalmazott Jonson. -

"Most azt a lehetőséget mérlegeljük, hogy az ukránok tesztelhessék a Gripenjeinket" - tette hozzá.

Egy ilyen katonai együttműködési kezdeményezés a gyakorlatban tesztrepüléseket, repülőgép-szimulátorok kipróbálását és a vadászrepülőgépek földi irányítórendszereinek a tanulmányozását jelentené.

"Ehhez további döntésekre van szükség mind az ukrán, mind a svéd oldalon" - tette hozzá a svéd védelmi miniszter. A JAS 39 Gripen vadászgépeket a védelmi felszereléseket előállító Svenska Aeroplan AB (SAAB) svéd nagyvállalat gyártja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×