eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

Újra fellángolt a Habeck-válság, feszíti a kormánykoalíciót is

Megtorpedózhatja-e egy államtitkár kirúgása a minisztere által tervezett, sokat bírált fűtési törvénytervezetet? Ez a kérdés foglalkoztatja most mindenekelőtt a politikusokat, de a szigorítás ellen titakozó állampolgárok is az igenben reménykednek. A kormánykoalíción belül fellángolt a vita, az ellenzéki pártok tiltakozása is új erőre kapott. Az érintett gazdasági miniszter, a zöld párti Robert Habeck - aki egyben alkancellár is - védekezik, és kitart az általa javasolt tervezet mellett.

Ami az előzményeket illeti, a német kormány Habeck kezdeményezésére áprilisban heves koalíciós viták után elfogadta azt az épületenergetikai törvénymódosítást, amelynek értelmében 2024-től már csak olyan fűtőberendezést lehet felszerelni, amely legalább 65 százalékban megújuló energiából termel hőt.

A szigorítás ellen tiltakozott a koalíció legkisebb pártja, a szabad demokrata FDP, de még inkább az ellenzék, élén a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel.

Hasonlóan foglalt állást a tartományi miniszterelnökök többsége is.

Felmérések szerint a német lakosság túlnyomó része a szigorítás ellen van, hangsúlyozva, hogy az új fűtőberendezések felszerelése rendkívüli anyagi terhekkel jár.

Robert Habeck ennek ellenére állta a sarat, mostantól azonban a tiltakozások újabb hullámával kell szembenéznie.

A miniszter ugyanis arra kényszerült, hogy etikai vétség miatt menessze egyik legfőbb bizalmasát, Patrick Graichent.

Habeck szerint államtitkára túlságosan támadhatóvá vált ahhoz, hogy hatékonyan elláthassa hivatalát.

Az ellenzék és a sajtó által hetek óta bírált Graichen egyik legfőbb bűne az volt, hogy részt vett egy energetikai ügyekkel foglalkozó minisztériumi háttérintézmény vezetőjének kiválasztásában, és ennek eredményeként esküvői tanúja szerezte meg a tisztséget.

Menesztését főnöke a többi között azzal is indokolta, hogy az a minisztérium munkája iránti közbizalom és a politikai cselekvőképesség megőrzését szolgálta.

A történtek nyomán szinte azon nyomban a miniszterre és fűtési törvénytervezetére is rendkívül heves össztűz zúdult.

Az FDP rögtön bejelentette, hogy vitát indít a fűtési törvény ütemezéséről.

A legkisebb koalíciós párt azzal érvelt, hogy a tervezet parlamenti jóváhagyásához több időre van szükség.

A párt főtitkára szinte kizártnak nevezte, hogy a július 7-én kezdődő nyári törvényhozási szünet előtt a parlament elfogadja a törvényt, márpedig ez Habeck célja.

Az FDP parlamenti csoportjának még körülbelül 100 kérdése van a miniszterhez - fogalmazott a párt főtitkára, jelezve, hogy amíg ezekre nincs választ, nem lehet szó a tervezet szentesítéséről.

Hasonlóan további parlamenti vitát és tisztázást sürgetett a CDU/CSU, valamint az ugyancsak ellenzéki Baloldal Pártja (Die Linke).

A konzervatív pártszövetség szerint az államtitkár menesztése után le kell állítani az energetikai törvény módosítását is.

Carsten Linemann, a CDU egyik vezető politikusa azt hangoztatta, hogy Habeck tervezete teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a valóságot.

A Baloldal Pártja szerint az államtitkár menesztése Habeckre is rendkívül rossz fényt vet, és további nyomozásra van szükség.

Mind a konzervatívok, mind a baloldali párt azt hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a fűtési törvénytervezet "félkész" állapotú, a nyári szünet előtti jóváhagyását.

Rendkívül kellemetlenül érintheti a gazdasági minisztert ugyanakkor az is, hogy egyik minisztertársa szerint a menesztéssel a "Habeck-válság" még nem ért véget.

A Németország legnépszerűbb politikusának tartott Boris Pistorius védelmi minisztert a ZDF televízió arról kérdezte, szerinte a döntés megkönnyítheti vagy megnehezítheti-e a gazdasági miniszter jövőbeni dolgát.

Ezt most nehéz megjövendölni - válaszolta Pistorius, aki szerint sok függ Habeck további lépéseitől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×