eur:
388.84
usd:
360.25
bux:
68048.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Valami berepült Lengyelországba Fehéroroszország felől

Egy ideig látszott a radaron, azután eltűnt. Keresik.

Egy ismeretlen légi eszköz, feltehetőleg egy megfigyelő léggömb repült be a lengyel légtérbe Fehéroroszországból - közölte szombaton a lengyel nemzetvédelmi tárca hivatalos Twitter-oldalán.

Az eszközt a lengyel fegyveres erők légi műveleti központja (COP) észlelte a radarernyőkön. A radarkapcsolat egy idő után megszakadt vele, mégpedig akkor, amikor a tárgy a közép-lengyelországi Rypin község térségébe ért - derül ki a bejegyzésből.

A lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka az önkéntes területvédelmi erők (WOT) ügyeletes erőit vezényelte oda az eszköz felkutatására - közölte a nemzetvédelmi tárca.

Witold Sura, a WOT szóvivője a sajtóval közölte: a fegyveres erők műveleti parancsnokságának alárendelt területvédelmi csoport szombat hajnal óta kutató tevékenységet folytat Rypin környékén.

Ewa Zlotnicka, a DORSZ szóvivője később újságíróknak kifejtette: az eszközt már akkor észlelték, amikor még a fehérorosz légtérben volt. Miután átjutott a lengyel légtérbe, elindították az ilyen esetekben kötelező eljárásokat, amelyek keretében két MiG-29 vadászgép, majd egy F-16-os is felszállt.

A szárazföldi kutatást folytató WOT-csapat mellett egy kereső- és mentőhelikoptert (SAR), valamint egy drónt is bevetettek. A térségbe külön rendőri egységet vezényeltek - mondta el Zlotnicka.

A lengyel kormány biztonsági központja (RCB) figyelmeztető sms-üzeneteket küldött szét három közép-, illetve nyugat-lengyelországi vajdaság lakosainak, és ebben óva intette őket attól, hogy megközelítsék a léggömböt, ha megtalálnák a földön, ehelyett értesítsék a rendőrséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×