eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

A „román luxusvádlottak menekülőhelyén” bujkálhat a frissen elítélt exminiszter is

Hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Darius Valcov volt pénzügyminisztert, a Szociáldemokrata Párt egykori gazdasági stratégáját, akit egy korábbi tisztségében elkövetett befolyással való üzérkedésben és pénzmosásban találtak vétkesnek. A részletekről Pászkán Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársát kérdeztük.

Pászkán Zsolt elmondása szerint Darius Valcov egykori román pénzügyminisztert eredetileg nyolc év börtön fenyegette, de bizonyos vádpontok részleges elévülése miatt a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék, Románia legfelsőbb bírósága végül hat évre mérsékelte a büntetését.

Az viszont egyelőre nem tudható, hogy le is üli-e a büntetését a Szociáldemokrata Párt egykori gazdasági stratégája – jegyezte meg a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa, utalva arra, hogy egyes hírek szerint Valcov „a román luxusvádlottak menekülőhelyén”, Olaszországban tartózkodhat, ahol milánói székellyel céget alapított. Ajogerős ítéletet nem tudják végrehajtani, mert nem találják az exminisztert. A szakértő szerint nem egyedi esetről van szó, más, jogerősen elítélt román politikusok, illetve ismert személyiségek is bujkálnak a dél-európai országban.

Azzal kapcsolatban, hogy volt kormánytagok, netán a jelenlegi kabinet tagjai vonatkozásában várhatók-e még hasonló ítéletek, Pászkán Zsolt úgy fogalmazott: „Romániában bármikor bármi várható.” Bár számos eljárás van folyamatban, ezek között nincs olyan nagy, mint Darius Valcov ügye. A romániai Országos Korrupcióellenes Ügyészséget meg is vádolták, hogy csökkentette a serénységét azóta, hogy új kormány van, aminek része a Nemzeti Liberális Párt is, és

a korábbi eljárásokat politikai megfontolások is vezérelhették

– magyarázta a szakértő, példaként is említette Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkár esetét, akit éppen a napokban mentettek fel az ellene zajló utolsó eljárásban is.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa szerint nehéz megítélni, hogy a korrupció elleni harc győzelmet aratott-e Romániában. "Mindazonáltal úgy fest, Darius Valcov egy joggal elítélt személy, hiszen több millió lej értékben találtak nála műtárgyakat, aranyrudakat. Tipikusan maffiózó módon rejtette el a vagyonát” – mondta Pászkán Zsolt, aki nem állítaná, hogy egy ártatlan ember meghurcolásáról van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×