eur:
389.64
usd:
364.69
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Újra diáklányokat mérgeztek meg Iránban

Három héttel a legutóbbi esetet követően ismét diáklányokat mérgeztek meg Iránban, az északnyugati Tabrisz város egyik iskolájában, húsz lányt légzési nehézségek miatt kórházba kellett szállítani - jelentette az IRNA állami hírügynökség kórházi illetékesek beszámolóját idézve.

Aszgar Dzsafári, a helyi sürgősségi osztály vezetője szerint az áldozatok egyike sincs életveszélyben. Az IRNA úgy tudja, a mérgezést két nappal azt követően követték el, hogy a lányok visszatértek a perzsa újévhez kapcsolódó kéthetes iskolai szünetről.

Az utóbbi hónapokban hivatalos adatok szerint összesen 230 tanintézményben több mint 5000 diáklány vált mérgezés áldozatává, amit a hatóságok szerint bosszúból követtek el ellenük, amiért részt vettek a hidzsáb, vagyis a muszlim fejkendő kötelező viselése elleni tüntetéseken.

A mérgezéses támadások novemberben kezdődtek

a síiták egyik szent városában, Kúmban, majd Irán 31 tartománya közül 25 másikban is voltak esetek. A sorozatos támadások hatására néhány szülő nem engedte iskolába gyermekét, és tüntetésbe kezdett. A szülők emellett többször bírálták a hatóságok lassúságát is a bűncselekmények felderítésében, és azt hangoztatták, hogy a mérgezések "megbénítják az oktatási rendszert".

Március elején a hatóságok közölték, hogy több mint száz embert őrizetbe vettek a mérgezésekkel összefüggésben.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×