eur:
389.66
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Tűz mellett melegedő helyi lakosok egy összedőlt épület romjai előtt a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Adiyamanban 2023. február 19-én, tizenhárom nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 45 ezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Törökországi utórengés: így menekült a magyar segélymunkás

6,4-es erősségű utórengés rázta meg Törökországot, a másfél percig tartó földmozgást az Ökumenikus Segélyszervezet egyik munkatársa is átélte. Szabó Luca az InfoRádiónak elmondta: a folyamatos veszély ellenére folytatják a munkát.

A hétfő esti utórengés Adanában az epicentrumtól 170 kilométerre érte a segélyszervezet munkatársait, akik éjszaka inkább egy kocsiban aludtak.

"Épp a szálláshelyünkön voltunk, amikor a gardróbszekrény elkezdett mozogni, akkor láttam, hogy baj van, bebújtam az asztal alá, és amikor véget ért a rengés, és akkor pedig a lehető leghamarabb távoztam a épületből. Hál istennek statikai károk nem keletkeztek az épületben, és mindenki biztonságban kijutott" – számolt be Szabó Luca.

Hatayból viszont olyan híreket kaptak, hogy újabb épületek dőltek össze, pedig a segélymunkás szerint már nagyon kevés olyan épület volt, ami még egyáltalán állt. Hat halálos áldozatot követelt a reggeli hírek szerint ez a földrengés és több mint kétszázan sérültek meg, és viszonylag azért ilyen alacsony ez a szám, mert a két héttel ezelőtti földrengések után a legtöbben nem tértek és nem térhettek vissza az otthonaikba, hanem sátortáborokban élik a mindennapjaikat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei a helyszínen maradnak

– hangsúlyozta Szabó Luca.

"Ezek az utórengések növelték nemcsak az áldozatok, hanem a károsultak számát is, ezért mindenképpen szeretnénk folytatni a munkát és a felméréseket. Nagyon nagy szükségük van az embereknek elsősorban tisztálkodási szerekre, vízre és valamire, ami melegen tartja őket éjszakánként, mert továbbra is fagypont körüli a hőmérséklet esténként" – emelte ki az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa. Mint elmondta, nagyon sok nemzetközi szervezet van a helyszínen, és a helyi szervezetek munkáját segítik, jól működik a koordináció, napi szinten vannak találkozók a nemzetközi és helyi szervezetek között.

Továbbra is zajlik az ökumenikusok adománygyűjtése, a 1353-as adományvonalon lehet csatlakozni egy hívás vagy SMS ára 500 forint. "Nagyon fontosak ezek az adományok, mert ezek teszik lehetővé, hogy itt a helyszínen tudjunk segíteni" – mondta.

Törökországban 41 ezer fölé emelkedett a február 6. óta pusztító földrengések halálos áldozatainak száma. A katasztrófában több mint 115 ezren megsérültek, a mentőegységek 15 helyszínen még mindig túlélők után kutatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×