INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

oroszország

ukrajna

hollandia

információ

Ködtakaró borítja a tájat napfelkeltekor a hollandiai Groningenben 2019. augusztus 26-án.

Már Hollandiát is fenyegetik az oroszok

Infostart / MTI

Oroszország az elmúlt hónapokban próbált információkat szerezni, annak érdekében hogy szabotálja a az Északi-tenger hollandiai részén lévő, az energiaellátáshoz létfontosságú infrastruktúrát – írta a NOS hírportál a holland katonai hírszerző ügynökség közlésére hivatkozva.

A MIVD igazgatója, Jan Swillens tábornok, a holland nemzetbiztonsági szervezettel közös sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy néhány hónappal ezelőtt egy orosz hajó jelent meg az Északi-tenger holland részén, és információkat próbált szerezni a tengeri szélerőműparkról. Mint mondta, a hajót időben felismerték és elirányították a parti őrség hajói, mielőtt bármilyen szabotázskísérletet tudtak volna végrehajtani. Swillens hozzátette: "ez újabb bizonyíték arra, hogy a Hollandiát fenyegető veszély sokkal közelebbi, mint ahogyan az elsőre tűnik".

Az MIVD és az AIVD közös jelentésében azt állítja, hogy Oroszország a szélerőművek mellett, internetkábelek és a gázvezetékek infrastruktúráját is megpróbálta titokban feltérképezni. A jelentés hozzáteszi, hogy Oroszország vélhetően a vízellátási hálózatokat is megpróbálja megcélozni.

Hollandia szombaton közölte, hogy több orosz diplomatát kiutasít az országból, arra hivatkozva, hogy Moszkva hírszerző tiszteket küld a hágai nagykövetségére. A kormány azt is bejelentette, hogy bezárja a szentpétervári holland főkonzulátust, és felszólította Oroszországot, hogy számolja fel kereskedelmi képviseletét Amszterdamban.

Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Siese Veenstra
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018