eur:
390.29
usd:
365.37
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Lufthansa német légitársaság egyik Boeing 747 típusú utasszállító repülőgépe a Frankfurti Nemzetközi Repülőtéren 2022. szeptember 1-jén. A Lufthansa pilótáit képviselő szakszervezet, a Vereinigung Cockpit (VC) egynapos bérkövetelő sztrájkot hirdetett szeptember 2-ra. A munkabeszüntetés az utasszállító járatok mellett a teherszállító tagvállalat, a Lufthansa Cargo valamennyi induló járatát érinti.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Megbénultak a német repülőterek, és ez még csak a kezdet

Becslések szerint 300 ezer utast érintenek a járattörlések Németország legnagyobb repülőterein. A légiközlekedést szinte teljesen megbénítja a Ver.di szakszervezet által meghirdetetett figyelmeztető sztrájk, járattörlések mellett egész nap további komoly fennakadásokkal, a többi között késésekkel kell számolni.

A Ver.di a német szolgáltatói szektor legnagyobb érdekképviselete. Az általa meghirdetett munkabeszüntetés az ország több nagy repülőterét érintette, és szombat hajnali egy óráig tart. A Közalkalmazottak Szövetsége csatlakozott a szakszervezet felhívásához.

Délelőtti beszámolók szerint Frankfurtban, Münchenben, Hannoverben, Stuttgartban, Brémában, Hamburgban és Dortmundban nagyrészt megbénult a normális repülőtéri működés. A szakszervezet a földi kiszolgáló személyzetét és közlekedésbiztonsági dolgozóit szólította fel sztrájkra. A járatok többségét nem indítják el, és ugyanez vonatkozik az utasszállító gépek fogadására is.

Becslések szerint mintegy 2500 járat törlésére kerülhet sor.

Egyedül a Lufthansa légitársaságnak mintegy 1300 járatot kellett törölnie.

A nem kereskedelmi járatok közlekedhetnek, így elindulhatnak a földrengés sújtotta törökországi és szíriai katasztrófaövezet lakóinak szánt segélyszállítmányok.

Münchenben ugyan fogadják a nap folyamán kezdődő nemzetközi biztonsági konferenciára érkező államfőket, kormányfőket és minisztereket szállító repülőgépeket, a nem kormányzati gépeken utazó résztvevőknek azonban alternatív útvonalakat kell keresniük.

A sztrájkolókat a szakszervezet arra szólította fel, hogy a bérköveteléseket alátámasztó gyűléseken vegyenek részt.

A munkabeszüntetésre annak kapcsán került sor, hogy a Ver.di saját megítélése szerint mindeddig sikertelen tárgyalásokat folytatott a közszférában dolgozó nagyjából 2,5 millió munkavállalóra vonatkozó kollektív szerződésről, ennek keretében pedig a javasolt béremelésről. Ebbe a munkavállalói csoportba tartozik a repülőtéri alkalmazottak jelentős része is.

A ZDF német közszolgálati televízió arról számolt be, hogy

a szakszervezet 10,5 százalékos, de havonta legalább 500 eurós béremelést követel.

A munkáltatók elutasították a követeléseket, de saját ajánlatukat még nem nyújtották be. Február utolsó hetére ugyanakkor Potsdamban újabb tárgyalási fordulót terveznek. A szakszervezet ugyanakkor azzal fenyeget, hogy a sztrájkfelhívást kiterjeszti az egészségügyi intézmények alkalmazottaira, a helyi közlekedésre vagy épp a szemétszállításra is. A Ver.di már január végén figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg a beríni repülőtereken.

A szakszervezeti követeléseket ugyanakkor élesen bírálják különböző gazdasági szervezetek, így a kis- és középvállalkozások szövetsége is. A szövetség vezetője elfogadhatatlannak nevezte hogy a szakszervezet az egész német gazdaságot sújtja bérköveteléseivel. Hasonlóan vélekedett az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség egyik magas rangú képviselője. Gitta Connemann, a pártszövetség a vállalkozók érdekeit képviselő szárnyának vezetője elfogadhatatlannak nevezet, hogy egy szakszervezet az egész országot túszul ejti saját érdekei miatt.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×