eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Adatokat gyűjtő autó műszerfala. Forrás:Twitter/Stanphyl Capital
Nyitókép: Twitter/Stanphyl Capital

Az autónk kémkedik utánunk, így teszi

El sem hinnénk, hogy a gépjárművekbe épített adatrögzítők milyen cégekhez küldenek információkat.

A mai autók olyanok, mint az okostelefonok az internethez csatlakozó alkalmazásokkal, amelyek hatalmas mennyiségű adatot gyűjtenek, és ezek egy része nagyon is személyes − írja az index.hu a The Markup cikke nyomán.

A legtöbb járművezetőnek fogalma sincs arról, hogy milyen adatokat továbbít a járműve, arról nem is beszélve, hogy pontosan ki gyűjti, elemzi és osztja meg ezeket az adatokat, és kivel. A következő egy tipikus adatáramlási forgatókönyv egy gyárilag telepített mobiltelefonos kapcsolattal rendelkező jármű esetében.

Amint a járművezető beszáll az autóba, több tucat érzékelő bocsát ki adatpontokat,

amelyek az autó számítógépéhez áramlanak: a vezetőajtó ki van nyitva; egy utas ül a vezetőülésben; az utastér belső hőmérséklete 25 Celsius-fok; a napfénytető nyitva; a gyújtásgomb megnyomva; az utazás megkezdődött. Ezeket az adatpontokat az autó számítógépei feldolgozzák, és mobilkapcsolaton keresztül továbbítják vissza az autógyártó szervereire.

Az utazás alatt további információkat gyűjtenek: a jármű helyét és sebességét, azt, hogy melyik zeneszám szól a szórakoztató rendszerben, a fényszórók be vannak-e kapcsolva vagy alacsony-e az olajszint. Az adatok ezután megkezdik saját útjukat az autógyártótól a „járműadatközpontok” néven ismert vállalatokhoz, majd tovább az összekapcsolt járműadatok piacán keresztül.

Az összekapcsolt járműadatok piaca még csak gyerekcipőben jár.

Ez a születőben lévő iparág kihívásokkal néz szembe, ugyanis az okostelefonokról származó érzékeny és potenciálisan azonosítható információk nyilvánosságra hozatala arra késztette az amerikai törvényhozókat, hogy átfogó szigorításokkal fenyegessék a helymeghatározási adatok gyűjtését, továbbítását és értékesítését.

Az üzlet azonban nagyon kecsegtető, mert az előrejelzések szerint 2030-ra 300 milliárd és 800 milliárd dollár közötti értéket fog elérni.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×