eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában az újpalotai lakótelepen 2015. július 22-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Forróság Japánban: speciális napernyőket osztanak kisiskolásoknak

Kumagaja kiskorú lakosainak védelmére 9 ezer sárga üvegszálas védőeszközt osztanak szét. A cél, hogy a gyerekek ne kapjanak hőgutát, miközben iskolába mennek.

Japán legforróbb városában napok óta 35 fokos a hőség, ezért a gyerekek olyan, speciális napernyőket kapnak a helyi hatóságoktól, melyek megvédik őket a meleg negatív hatásától.

Az ernyő használható esőben, de a nap ellen is véd, helyben fejlesztették ki, 336 grammos súlyával ultrakönnyű. A város logójával díszített védőeszközt a The Guardian cikke szerint jövő héten juttatják el általános iskolásoknak.

A 195 ezer lakosú, Tokiótól 60 kilométerre északra fekvő Kumagajában rendszerint a legmagasabb hőmérsékleteket mérik az országban a főn, egy száraz és meleg jellegű bukószél miatt. A városvezetés emiatt az elmúlt két évben már azt javasolta a kisiskolásoknak, hogy

esernyő védelmében tegyék meg az oktatási intézményekbe vezető utat a hőguta elkerülésére,

de ezeknek az eszközöknek a hatékonyságát sokan megkérdőjelezték erre a célra.

A mostani, 35 fokos hőmérséklet hatására a város úgy döntött, az iskolásokat ezzel a speciális ernyővel látja el: azok is megkapták, akik Kumagajában élnek, de nem ide járnak iskolába.

Az ernyőhasználat arra is kényszeríti a gyerekeket, hogy távolságot tartsanak egymástól, így nem kell majd maszkot viselniük a koronavírus-fertőzések elkerülésére.

Rekordforró nyár után hozták az intézkedést

Az intézkedés olyan szempontból kissé megkésett, hogy az országban már június végén melegrekord dőlt meg: az időjárási feljegyzések kezdete, azaz 1875 óta nem mértek olyan forró hőmérsékleteket, mint idén nyáron. Eredetileg a nyári szünet előtt akarták az ernyőket kiosztani, de ez végül nem sikerült.

A Tokiótól északra fekvő Iszeszaki városában az ország eddigi legmagasabb júliusi hőmérsékletét mérték 40,2 fokkal. Tokióban több egymás utáni napon át is 35 fok feletti hőséget tapasztaltak, Kumagajában és öt másik városban pedig július 1-jén 40 fok feletti hőmérsékletet mértek. Kumagaja tartja az abszolút rekordot:

2018 júliusában 41,1 fok volt a városban.

Jelenleg ennél jóval kellemesebb, 26 fokos a klíma, de még a jövő héten is várhatók 30 fok fölötti hőmérsékleti értékek.

Az iskolákba légkondit szereltek be

A japán kormány igyekszik felvilágosítani a lakosságot azzal kapcsolatosan, hogyan tudja magát megvédeni a hőgutától. Az általános iskolákban és középiskolákban légkondicionáló berendezések működnek a tantermekben, a gyerekeket pedig hűsítő ruházat és kalap viselésére, valamint az utazás közbeni hidratálásra biztatják.

A pandémiás óvintézkedések ugyanakkor nehezítik a diákok jó közérzetének megtartását: sokan annak ellenére sem akarják levenni maszkjukat a teremben, hogy erre kifejezetten biztatják őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×