INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

olaszország

választások

szomráky béla

Matteo Salvini, a kormányzó olasz Liga párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Enrico Michetti római polgármesterjelölt kampányának befejezésével tartott római sajtóértekezleten 2021. október 1-jén.

Programot hirdetett a kormányzásra esélyes jobbközép Olaszországban

Infostart / InfoRádió - Kocsonya Zoltán

Elkészült az olasz jobbközép pártszövetség programja: tizenöt pontban sorolják fel, mire készülnek, ha sikerül megnyerniük a szeptember 25-i parlamenti választást. A részletekről Szomráky Béla újságírót, Olaszország-szakértőt kérdeztük.

A szövetséget alapvetően a három legnagyobb jobboldali, jobbközép párt alkotja: a Silvio Berlusconi vezette, immár történelminek mondható Forza Italia, vagyis a Hajrá, Olaszország!, a Matteo Salvini irányította Liga, ami eredetileg Északi Liga néven került „forgalomba”, mielőtt országossá nem vált, valamint Giorgia Meloni pártja, a Fratelli d'Italia, magyarul az Olaszország Fivérei, ami meglehetősen nagy előnnyel vezeti a rangsort a felmérések szerint – ismertetett Szomráky Béla újságíró.

Ami a közös programot illeti, nagyjából azt tartalmazza, amit az említett pártok az elmúlt évek során egyrészt a zászlaikra tűztek, másrészt amit Salvini még belügyminiszterként az első Conte-kabinetben, tehát a négy évvel ezelőtt rendezett választások nyomán kialakult 5 Csillag Mozgalom–Liga által alkotott kormányban megpróbált megvalósítani. Tehát ismét napirenden lesz, amennyiben megnyerik a választásokat, a migrációs és biztonsági törvény, pontosabban annak visszavezetése, amit Salvini bukása után apránként kivezettek.

Emellett vannak új elemek is – hívta fel a figyelmet az Olaszország-szakértő –, főként olyanok, amikkel az utóbbi évek komoly nemzetközi fordulataira kívánnak reagálni. Példaként említhető Ukrajna támogatása, fegyverszállításról azonban nincs szó. Mi több, az alkotmányosság védelmét helyeznék előre, ami ezt kifejezetten tiltja olyan hadban álló felek részére, akik nem tartoznak a szövetségesi rendszerükbe – magyarázta Szomráky Béla. Újdonság az elnöki rendszer sürgetése, valamint a nemzeti értékek és a haza védelme. Utóbbi valamiféle

finom reakcióként is felfogható a jelenleg divatban lévő európai értékek úton-útfélen hangoztatásra

– jegyezte meg. Új elem továbbá az energetikai önállóság, ami szintén válasz a világban zajló változásokra, illetve a családtámogatás, amiről ugyan szó esett már évekkel korábban is, de az első Conte-kormánnyal még nem lehetett megcsinálni.

A három párt előzetes megállapodása szerint a legtöbb szavazatot szerző adja majd a miniszterelnök-jelöltet a szeptemberi választások után. Szomráky Béla szerint

nem kétséges, Giorgia Melonit fogják a köztársasági elnöknek beterjeszteni,

miután ebben a jobboldali konglomerátumban a támogatottsága több mint duplája (25 százalék) a második helyen álló Matteo Salviniénak (12 százalék).

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Kapcsolódó hang

Programot hirdetett a kormányzásra esélyes jobbközép Olaszországban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018