eur:
394.83
usd:
371.33
bux:
66466.4
2024. április 16. kedd Csongor

Már 101 ezer ukrajnai menekült kapott munkát Csehországban

Négyszázezren érkeztek menekültként az országba, nagy részük jelenleg is ott van.

Már több mint 101 ezer ukrajnai menekült kapott munkát Csehországban - közölte szerdán a Twitteren a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium a munkaügyi hivatal nyilvántartására hivatkozva.

Az Ukrajna elleni orosz támadás februári kezdete óta eltelt nem egészen fél év alatt összesen 409 400 ukrajnai menekült kapott speciális vízumot a cseh idegenrendészettől, amely 1 éves tartózkodásra, munkavállalásra, az egészségügyi és a szociális rendszer, valamint az iskolahálózat igénybevételére jogosít fel. Becslések szerint a menekültek közül mintegy 300 ezren tartózkodnak továbbra is Csehországban, a többiek részben visszatértek Ukrajnába, vagy Nyugatra távoztak.

A cseh általános iskolákba szeptembertől mintegy 40 ezer ukrán gyermeket írattak be szüleik.

A cseh kormány és a sajtó szerint Csehország célországnak számít az ukrajnai menekültek számára.

Csehországban már a háború kirobbanása előtt is mintegy 210 ezer ukrán állampolgár dolgozott hivatalos engedéllyel. Az újonnan érkezett menekültekkel együtt így az ukránok képezik ma a legnagyobb külföldi nemzetiségi csoportot Csehországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×