INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

németország

gazdaság

felmérés

Szakember dolgozik a ContiTech Fluid Automotive Kft. makói üzemében 2015. szeptember 2-án. Mintegy ötmilliárd forintos beruházással bővíti termelési kapacitását a Continental csoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Kft. Makón és a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyházán, amelyhez a magyar állam 1 milliárd 50 millió forint készpénztámogatást biztosít.

Rekordot döntött a szakemberhiány Németországban

Infostart

Egyre súlyosabb gondot jelent a német gazdaság számára a szakemberhiány. Egy felmérés szerint a vállalatok csaknem fele a szakképzett munkaerő hiánya miatt szenved, egyes ágazatok különösen érintettek. Közép-, illetve hosszabb távon kritikus helyzet alakulhat ki. Egyes cégek a négynapos munkahét modelljével próbálkoznak.

A felmérést a müncheni székhelyű Ifo Gazdaságkutató Intézet végezte. Az adatok szerint a szakemberhiány olyan méreteket öltött, amelyhez hasonlót utoljára 2009-ben jegyeztek fel.

Az adatok tanúsága szerint júliusban a német vállalatok 49,7 százaléka jelezte, hogy a szakképzett munkaerő hiánya egyre súlyosabb gondot jelent.

Ebben a tekintetben az eddigi rekord 43,6 százalékos volt.

Egyre több vállalat kényszerül arra, hogy emiatt korlátozza tevékenységét

- értékelte a helyzetet Stefan Sauer, a müncheni intézet munkaerőpiaci szakértője.

A legerősebben a szolgáltatási ágazat érintett 54,2 százalékkal, majd a sorban a feldolgozóipar, a kiskereskedelem, az építőipar és a nagykereskedelem. Az autóipar, valamint a gépgyártás a középmezőnyben foglal helyet, míg a legkevésbé a gyógyszer-, illetve a vegyipar szenved ettől a problémától.

Több ágazat vezető képviselői panaszkodtak amiatt is, hogy a szakemberképzés sem hozta meg a kívánt eredményeket. Egyedül a kézműipar területén legkevesebb negyedmillió fő szakképzett munkaerőre lenne szükség, miközben tízezrekre rúg a betöltetlen képzési helyek száma.

A német kormány a nehézségeken a többi között a bevándorlási törvény reformjával kíván segíteni.

Nancy Fraser belügyminiszter és Hubertus Heil munkaügyi miniszter egyaránt arra törekszik, hogy a szakképzett külföldi munkaerő könnyebben és gyorsabban juthasson el Németországba.

A reformot ősszel kívánják előterjeszteni.

Egyes német cégek ugyanakkor különböző csábítási "trükkökkel" próbálkoznak. Így egy Nürnberg közeli vállalat a négynapos munkahetet vezette be, napi kilenc és fél órás munkaidővel, szabad péntekkel és vonzó fizetéssel. A próbaidőszakban állítólag jelentősen nőtt a termelékenység.

Hasonló négynapos modellel kísérleteznek ősztől Spanyolországban is.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018