eur:
395.04
usd:
371.3
bux:
66155.56
2024. április 16. kedd Csongor
Ukrajna különböző részeiből érkező menekülteknek előkészített hálóhelyek az egyik színházban a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 16-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Mikola Tisz

Ukrajnai menekültek - Lohad a segélyezési készség Ausztriában

Kutatók szerint ennek oka egyrészt az általános drágulás, másrészt a "kifáradás", illetve az önkéntes segítők hiánya. Hasonló volt a helyzet a 2015-ös menekültválság idején is. Sokan a hivatalos politikát vádolják, hiányolva a megfelelő integrációs stratégiát is.

Az ORF osztrák közszolgálati televízió ezzel kapcsolatban a Train of Hope civil szervezet migrációkutatóját, Judith Kohlenberget szólaltatta meg.

A kutató szerint túl nagy teher nehezedik a szervezetekre. A Train of Hope is megtapasztalta, hogy pénzügyileg szükséghelyzetbe kerül, és észlelte, hogy nem rendelkezik a szükséges kapacitásokkal a menekültek elszállásolására - jelentette ki.

Judith Kohlenberger utalt arra, hogy hasonló történt a 2015-ös menekültválság idején is.

"A politika részéről nem létezik semmifajta támogatási struktúra" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nincs kiképzett szakember a menekültek segítésére.

Hiányolta a többi között, hogy nincs megfelelő struktúra annak szabályozására, hová mehetnek a menekültek, ha nem találnak már magánszállást.

Észlelni fogjuk, hogy ősszel egyre több menekült veszíti el magánszállását, mivel a szállásadók az energia-, mindenekelőtt a fűtési költségek miatt aggódnak.

Ezért a menekültek többségének a fűtési szezon kezdete előtt kell elhagynia addigi szállását.

Kohlenberger szerint már most nagy szükség lenne tartós interációs kínálatra.

A szervezet válságkoordinátora, Nina Andresen szerint több mint öt hónappal az ukrajnai orosz háború kitörése után

egyre inkább csökken az adományozási kedv.

Emlékeztetett arra, hogy a szervezet bécsi központja a korábbi fogadó-, tanácsadó-, továbbá a szükséges ellátást biztosító központból fokozatosan egyfajta éjszakai szükségszállássá vált.

Miközben az érkezők száma ismét növekszik, hiány van az önkéntes segítőkből. Több mint öt hónap telt el a háború kitörése óta, és közben fokozatosan fogy az erő - derült ki a beszámolókból.

Egyre több feladat hárul az ukrán menekültek ellátásában a civil társadalomra. Azokra az emberekre, akik egész napos lelkiismeretes munkájuk mellett családi kötelezettségeiknek is eleget kívánnak tenni és még a menekültekkel is foglalkoznak - hangsúlyozta Andresen.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×