eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pexels

Kultúra a hidegben is, német recept szerint

A kulturális létesítmények Németország büszkeségei, de - kevés kivétellel - nem kis helyiségek, amelyeket a működéshez fűteni kell és ki is kell világítani. A német kormány most azon töri a fejét, hogy a növekvő energiaárak mellett a jövőben mindez hogyan oldható meg. De bezárásról szó sem lehet, a kultúra válságos helyzetben különösen nélkülözhetetlen.

A német kormány, a tartományok, de a kisebb települések is egyetértenek abban, hogy a kulturális létesítményeket az energiaellátási válság ellenére is működtetni kell.

A bezárások nem jelenthetnek választ - fogalmazott a Tagesschau összeállítása szerint Claudia Roth kulturális államminiszter.

A megoldás kidolgozására munkacsoportot hoztak létre. Ezt megelőzően valamennyi érintett részvételével videokonferenciát tartottak, amelyre meghívták a német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetőjét, Klaus Müllert is.

Az energiaválság kapcsán az államminiszter drámai helyzetről beszélt. Szavai szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja a kulturális ágazatot is sújtja, mindenekelőtt az árak jelentős emelkedésével.

A kulturális létesítményeknek azonban ebben a nehéz helyzetben példát kell mutatniuk

- vélekedett Roth. A válság okozta kihívások ellenére a kulturális ajánlatokat még inkább szélesíteni kell az emberek számára - tette hozzá.

A videokonferencia résztvevői közös felhívással fordultak a múzeumokhoz, a színházakhoz és a többi kulturális létesítményhez annak érdekében, hogy takarékoskodjanak az energiával. A takarékosság azonban a létesítmények működőképességét nem veszélyeztetheti - hangzott az állásfoglalás.

Utaltak arra is, hogy a múzeumok mellett a levéltárak, az archívumok, illetve mindazon létesítmények számára, amelyek jelentős kultúrkincset őriznek, az esetleges gázellátási szükséghelyzet esetén priorizált ellátást kell biztosítani.

A munkacsoport feladata az is, hogy a kulturális létesítmények számára az energiával való takarékosság végrehajtásával kapcsolatban ütemtervet dolgozzon ki.

Lehetőség szerint meg kell határozni azt is, hogy melyek azok a kultúrkincsek, amelyeket leginkább védeni kell.

Az elfogadott közös nyilatkozat szerint a kulturális infrastruktúrát minden lehetséges eszközzel fenn kell tartani. Ennek a jelenlegi nehéz időkben rendkívüli jelentősége van.

A német kulturális létesítmények első menetben feltérképezik takarékossági képességeiket, és erre vonatkozóan javaslatokat dolgoznak ki.

Az előzetes tervek szerint azok alapján szeptemberben közös irányvonal kerül kidolgozásra.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×