eur:
390.7
usd:
364.33
bux:
68390.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Egy török ifjúsági szervezet felhívására tüntetnek Joe Biden amerikai elnök nyilatkozata miatt az Egyesült Államok isztambuli konzulátusa előtt 2021. április 26-án. Két nappal korábban Biden hivatalosan népirtásnak ismerte el az egykori Oszmán Birodalomban 1915-16-ban elkövetett örményellenes mészárlásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Emrah Gürel

Elképesztő az infláció Törökországban

Már majdnem nyolcvan százalékos az éves pénzromlás üteme.

A hatalmas méretű infláció oka a szárnyaló energiaárak és a török valuta, a líra gyengülése. Ugyanakkor a török központi bank ősszel 500 bázisponttal 14 százalékra vágta az alapkamatot, ami tovább gyengítette a fizetőeszközt. A török líra értékének 25 százalékát vesztette el a dollárral szemben az év eleje óta, míg tavaly 44 százalékkal gyengült.

Miközben a központi bankok a világon az infláció letörésére sorra szigorúbb monetáris politikát folytatnak, addig

a török jegybank tétlenül szemlélte a deviza gyengülését

és nem változtatott az idén az alapkamaton.

A török központi bank csütörtökön 60,4 százalékra emelte éves inflációs prognózisát. Várakozása szerint az őszi hónapokban 90 százalék körül tetőzhet a fogyasztó árindex éves növekedési üteme.

A Reuters hírügynökség múlt heti felmérése szerint az infláció éves szinten 70 százalékra mérséklődhet decemberre.

Szakértők szerint a pénzromlás mértéke Törökországban a valóságban sokkal magasabb, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak. Közgazdászok Recep Tayyip Erdogan török elnök gazdaságpolitikáját és a jegybankra nehezedő kormányzati nyomást teszik felelőssé az elszabaduló inflációs környezetért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×