eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla
Füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmű területén egy orosz támadás során 2022. május 5-én. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, amelyet az orosz erőknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védő ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket.
Nyitókép: MTI/AP

Rusvai Miklós a mariupoli kolera lehetőségéről, következményeiről, hatásairól

Ahol egészséges vezetékes ivóvíz van, ott kizárható, hogy kolerajárvány alakul ki – mondta megkeresésünkre a víruskutató.

Rusvai Miklós kizártnak tartja, hogy a Mariupolban észlelt megbetegedések után Magyarországon is gondot okozzon a kolera. Hivatalos források még nem erősítették meg, hogy Mariupolban kolerajárvány tört ki – mondta.

„A helyi polgármester és egyéb tisztségviselők azok, akik részben az aggodalmuknak adnak a kifejezést, részben pedig azt mondják, hogy lehet, hogy ki is tört, de határozott jelentést ilyet én még nem láttam” – szögezte le Rusvai Miklós.

A víruskutató a betegség tüneteit így foglalta össze:

„Nagyon súlyos hasmenéssel járó betegség, nagy arányban okoz halálozást,

főleg akkor, ha a betegeket nem tudják megfelelő kórházi körülmények között ellátni. A halál oka a kiszáradás, tehát a sok vízveszteség miatt, ami a hasmenés következtében alakul ki, a víz és a sóháztartás felborul, ennek következtében halnak meg a páciensek.”

Ahol egészséges vezetékes ivóvíz van, ott kizárható, hogy kolerajárvány alakul ki – mondta a víruskutató. Rusvai Miklós elmondta: „egészséges, normális, megfelelő higiéniai viszonyok között a kolera soha nem jelentkezik”.

Kolerajárvány az 1800-as évek második felében volt legutóbb Magyarországon. Azóta tömeges kolerabetegség nem volt, és nagy valószínűséggel nem is lesz idehaza – vélekedett a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×