eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Már közel 400 áldozata van a dél-afrikai árvizeknek

Fennáll a veszélye, hogy újabb áradások és földcsuszamlások lesznek.

Az országban soha korábban nem tapasztalt mértékű természeti katasztrófa sújtja a Dél-afrikai Köztársaságot - mondta Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök pénteken, miközben az ország keleti részét sújtó árvizek és sárlavinák halálos áldozatainak száma már a négyszázat közelíti a legújabb adatok szerint.

A veszteségmérleg péntekre 395-re emelkedett. Előző nap a hatóságok még 341 halálos áldozatot tartottak számon. Becslések szerint több mint 40 ezer embert érint a katasztrófa.

A legtöbb ember KwaZulu-Natal tartományban halt meg. Ebben a régióban sok helyen megszűnt a víz- és áramszolgáltatás, több autóút járhatatlanná vált a múlt hét végén kezdődött heves esőzések miatt kialakult áradásokban. Legalább 240 iskolaépület megrongálódott, és számos lakóház összedőlt, több híd beomlott. Az Indiai-óceán partján fekvő tartomány legnagyobb városának, Durbannak a teherkikötőjét kénytelenek voltak ideiglenesen lezárni. Az államfő a héten szükségállapotot hirdetett KwaZulu-Natal tartományban.

Az ítéletidő súlyos gondokat okozott a szomszédos Szabadállam és Kelet-Fokföld tartományokban is.

Az előrejelzések szerint további esőzésre kell számítani a térségben az elkövetkező napokban, fennáll a veszélye, hogy újabb áradások és földcsuszamlások lesznek. A hatóságok újabb vészhelyzetre és esetleges evakuálásokra készülnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×